Tüm Türkiye ile birlikte Çankırı'da da 31 Mart Yerel Seçimleri'ni geride bıraktık.

5 yıllık hizmet dönemini başarı ile tamamlamış olan İsmail Hakkı Esen karşısında AK Parti de dahil olmak üzere hiçbir partinin seçim kazanacağına ihtimal verilmezken, sürpriz bir çıkış ile Hüseyin Filiz isminin aday olarak yer alması vatandaşın kafasında acaba sorusunun belirmesine neden olmuştu.

Seçimlere çok sayıda parti ve aday katılmasına rağmen, kamuoyundaki hakim görüş Milliyetçi Hareket Partisi'nin adayı mevcut Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen ile 24, 25 ve 26. dönemde AK Parti Çankırı Milletvekili olarak görev yapan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin adayı Hüseyin Filiz arasında başa baş geçecek bir belediye başkanlığı yarışı olacağı yönündeydi.

Nitekim seçim çalışmalarının hız kazanmasıyla birlikte özellikle 31 Mart'a yaklaşıldıkça kıyasıya bir mücadele başladı. Her iki aday da geniş katılımlı toplantılar düzenliyor, iftar programları gerçekleştiriyor adeta gövde gösterisi yapıyordu.

Doğrusu Çankırı'da hergün hergün bu kadar insanı nereden buluyorlar sorusu pek çok insan gibi benim kafamda da belirmedi değil. Siyasetin dışından bir göz ile takip ederken görünen tablo, seçim çalışmalarında büyük bir yarış olduğu yönündeydi.

Meğer bu yarış yalnızca seçim çalışmalarında kalacakmış. Sonuç olarak seçim yarışındaki bu sıkı mücadele sandıkta çok daha faklı bir netice ile kendisini gösterdi.

Sandıktan çıkan sonuca, vatandaşın tercihine göre İsmail Hakkı Esen rakibi Hüseyin Filiz'e büyük bir fark atarak seçimin galibi oldu. 

Bir çok kişi İsmail Hakkı Esen'in yeniden belediye başkanı seçileceğine inanıyordu, ancak açıkçası ben de dahil bu kadar büyük bir farkın ortaya çıkacağına pek ihtimal vermiyordu.

Oluşan bu neticenin enine boyuna incelenmesi, derinlemesine analiz edilmesi hem seçimi kazanan İsmail Hakkı Esen ve MHP cephesinin, hem de AK Parti cephesinin gelecek seçimlerdeki durumu için büyük önem arz ediyor.

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen göreve geldiği 2019 yılında bu yana yapmış olduğu hizmetler ile, kazandırmış olduğu eserler ile, vatandaşlarla olan samimi iletişimi ile ve belediye yönetimindeki genel tutumu ile başarılı bir performans ortaya koymuştu.

Başkan Esen seçim çalışmalarında da bu çizgisini bozmadan samimiyetle yoluna devam etti. Rakibinin ağır tahriklerine rağmen Cumhur İttifakı ruhuna zarar verecek bir yöntem izlemedi, oyunu kurallarına göre oynadı ve 5 yıllık başarısının yanı sıra bu tutumu da vatandaştan destek gördü.

İsmail Hakkı Esen seçimi hakkıyla kazandı. Milliyetçi Hareket Partisi birçok yerde seçim kaybederken İsmail Hakkı Esen Çankırı'yı adeta MHP'nin kalesi haline getirdi. Yalnızca partisinin gücüyle seçim kazanan başkanlardan değil, aynı zamanda da partisine güç katan isimlerden oldu. 

Yeni dönemin kendisine getireceği kolaylıklar olduğu gibi zorluklar da olacak. Kendisi tarafından kurgulanmış, sistemi oturmuş, kadroları belli olan bir belediyeyi yönetecek olması kolaylık iken onu bekleyen en büyük zorluk ise yeni dönemde artık bir hikaye yazmasının gerekli olmasıdır.

Evet, İsmail Hakkı Esen yeni dönemde hem kendi geleceği adına, hem de Çankırı adına kalıcı olacak bir hikaye yazmalıdır. Çankırı'yı belli bir alanda öne çıkarmalı, markalaştırmalı ve o alanda adı anılır hale getirmelidir.

İsmail Hakkı Esen'in çizeceği bir vizyon Çankırı'nın kaderine etki etmeli, Çankırı için katma değer sağlamalıdır. 

İsmail Hakkı Esen belediyeciliğinin ortaya çıkaracağı yansıma Çankırı'nın önünü aydınlatmalı, gerek Çankırı'da yaşayan vatandaşlarımızın, gerekse gurbetteki Çankırılı hemşehrilerimizin gönlünde hoş bir sada bırakacak bir sonuca dönüşmelidir. 

Bu dönem rutin belediyecilik hizmetlerinin dışında atılabilecek böyle bir adım hem İsmail Hakkı Esen'i vatandaşın gözünde ve gönlünde daha yukarıya taşıyacak, hem de Çankırı'nın birçok açıdan gelişimi için önemli bir merhale olacaktır. 

Başkan Esen, 5 yıllık dönemdeki icraatleri arasında yer alan Çankırı Yeraltı Tuz Şehri çalışmaları ve Uluslararası Çankırı Tuz Festivali etkinlikleri ile Çankırı için bir farkındalık oluşturabileceğinin, Çankırı için katma değer üretebilecek işlere imza atabileceğinin sinyallerini verdi.

Başkan Esen, bir hikaye yazacak mı, yoksa fazlasına gerek yok aynı çizgide devam edeyim düşüncesinde mi olacak bunu zaman gösterecek. Ancak geçmişten öğrendiğimiz birşey var ki, yükseğe çıkan, daha da yükselmedikçe, düşüşe geçecektir. 

Bizim arzumuz, vatandaşlarımızın teveccühleri ile seçilen belediye başkanımız İsmail Hakkı Esen'in de, Çankırı'mızın da çok daha yükseklere çıkmasıdır. Çünkü hepimiz Çankırı'nın içerisinde, Çankırı'nın bir parçası olarak Çankırı ile birlikte yükseleceğiz. 

Bu yükseliş Çankırı'ya ve Çankırılılara daha büyük fırsatlar sunacaktır.

31 Mart'ta seçilen il, ilçe ve belde belediye başkanlarımıza başarı dileklerimle...

Bayram Polat
www.cankirihaber.net Yönetim Kurulu Başkanı
Medya Ankara Genel Yayın Yönetmeni