18 Mayıs 2024 tarihinde ilk seferine çıkan Turistik Tuz Ekspresi 4 turun ardından sona erdi.

1934 yılında başlayan ve hala unutulamayan Tenezzüh Treni'nin günümüze yansıması şeklindeki bu özel tren turu, nostalji ve tarih dolu bir serüven sunarak yolcularını Çankırı'nın gizli kalmış güzellikleriyle buluşturdu.

4 sefer olarak planlanan, Ankara'dan Çankırı’ya günübirlik olarak düzenlenen "Turistik Tuz Ekspresi" yolcularına unutulmaz bir deneyim yaşattı.

Cumartesi günleri düzenlenen ve sabahın erken saatlerinde Ankara Garı'ndan hareket eden Turistik Tuz Ekspresi, yaklaşık üç saatlik bir yolculukla misafirlerini Çankırı'ya ulaştırdı. Tren yolculuğu boyunca sohbetler edip, müzikler eşliğinde oyunlar oynayan konuklar, bir taraftan da sıcacık Eldivan Yağlı Çöreği'nin tadına bakarak adeta buram buram Anadolu kokan şehrin sıcaklığı ile tanışmaya başladı.

Misafirlere Çankırı'nın tarihi ve kültürel zenginliklerini anlatmaya trende başlayan rehberler yolculuğun her anını keyifli hale getirirken, bu bilgilendirici sunum yolculuğun ilk saatlerinden itibaren trendekilerin heyecanını daha da artırdı.

Çankırı Garı'na girişinde korna sesi ile tüm Çankırı'yı selamlayan trenin selamını almak üzere Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, bürokratlar, iş insanları, sivil toplum kuruluşları, basın mensupları ile birlikte şehre değer katacak bu tarihi ana tanıklık etmek isteyen, gelenleri Çankırı misafirperverliğiyle karşılama arzusunda olan Çankırılılar oradaydı. Trenin ilk seferinde AK Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da Ankara Garı'nda yolcuların heyecanına ortak oldu.

Yolcular Çankırı'ya ulaşıp trenden indiklerinde karşılaştıkları manzara inanılmazdı. Çankırı yöresel müzikleri ortama neşe katarken, Yaren Ekibi'nin mahalli oyunlarına Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar'ın da eşlik etmesi konuklara Çankırı'da karşılaşacakları samimiyeti o dakikalarda hissettirmeye başladı. Yaren ekibinin enerjisi gezinin başlangıcında tüm katılımcılara büyük bir coşku kattı. Çankırı'nın maskotu haline gelen Kılıç Dişli Kaplan "Tuzi" de bir taraftan gelenleri selamlıyor, çocuklara şakalar yapıyordu. 

Gezinin ilk durağı, Çankırı'nın ünlü Yer Altı Tuz Şehri oldu. Bu etkileyici mekân, Hititlerden günümüze uzanan 5 bin yıllık tuz mağarasının ihtişamını gözler önüne sererek ziyaretçileri adeta büyüledi. Çankırı, Çorakyerler Omurgalı Fosil Yatağı'nda 1970'den bu yana devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan 8 milyon yıllık canlıların tuz mağarasına işlenmiş heykelleri konukları tarihin derinliklerine götürdü.

Misafirler Çankırı, Yer Altı Tuz Şehri ziyaretinin ardından, Taş Mescit, Çankırı Mevlevihanesi, Buğday Pazarı Medresesi, Çivitcioğlu Medresesi, Tarihi Çamaşırhane, Sultan Süleyman Camii, Çankırı Kalesi gibi önemli tarihi yapıları gezdi. Her bir durak, ziyaretçilere Çankırı'nın zengin tarihini ve kültürel mirasını derinlemesine keşfetme fırsatı sundu.

Konuklar gezi boyunca Çankırı'nın coğrafi işaretli lezzetlerini tatma fırsatı bulurken sarımsaklı et, yaren güveci, yaren çorbası, tuzda kuzu, yazma çöreği, yumurta tatlısı ve ehlibilir kurabiyesi gibi yöresel lezzetlerle tanıştılar.  Ayrıca, Ferit Akalın Radyo ve İletişim Müzesi'nde geçmişten izlere tanıklık edilirken Hazımiye Gazozcusu'nda Kızılcık Ekşili Çankırı Gazozu'nun tadına bakıldı. Seksenli, doksanlı yılları yansıtan konseptle misafirler çocukluk, gençlik anılarına dönerken, raflardaki yüzlerce çeşit gazoz ilgilerini çekti. İmaret Kahvecisi'nde kahvelerini yudumlarken bir yandan da eski Çankırı hakkında bilgi alıp, sohbet ettiler. 

Çankırı'nın yöresel el sanatlarını ve geleneksel ürünlerini keşfetme fırsatını da bulan konuklar, Buğday Pazarı (Hazımiye) Medresesi'ninde Çankırı Yaren kültürüne ve geçmişine dair bilgiler aldı. Çankırı Belediyesi'nin Yöresel Mutfak ve Kültür Evi’nde bulunan el sanatları atölyeleri, Çankırı'nın zanaatkâr ruhunu yansıttı. Orada ince ekmek yufkası, yazma çöreği, ehlibilir, kurabiyesi ve Yapraklı panayır helvası gibi daha pekçok coğrafi işaretli ürün de misafirlerle buluşturuldu.

18 Mayıs'ta başlayan Çankırı Turistik Tuz Ekspresi 4 sefer olarak planlanmıştı ve Cumartesi günleri yapılan tura her seferinde 250 vatandaş katıldı. Ekspres son seferini de geçtiğimiz Cumartesi yaparak turlarını tamamladı. 

Pandemi öncesinde AK Parti Ankara Milletvekili, hemşehrimiz Av. Zeynep Yıldız'ın Kültür Bakanlığı'ndaki girişimlerinin akabinde AK Parti Çankırı Milletvekili Av. Muhammet Emin Akbaşoğlu ve güzergahtaki bölge milletvekillerinin destekleri ile yapılma kararı alınan ancak zamansal ve çevresel faktörlerden dolayı bir türlü hayata geçirilemeyen Karaelmas Ekspresi ile başlayan bu serüven Çankırı'nın bu işin peşini bırakmamasıyla birlikte Turistik Tuz Ekspresi olarak vücut buldu. 

Ankara, Kalecik, Çankırı, Karabük, Zonguldak hattında yapılması planlanan Karaelmas Ekspresi hayata geçmemiş olsa bile Çankırı bunu avantaja çevirdi. 

Çankırı için başarılı bir organizasyon olan Turistik Tuz Ekspresi, Çankırı'nın güzelliklerini ön plana çıkarırken, aynı zamanda işin mutfağında yer alan isimlere de keyif verdi.

Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar trenin ilk seferinde Çankırı sokaklarında yolcularla birlikte yürürken "Çankırı'daki en mutlu günüm" ifadelerinde bulunurken, organizasyon aslında samimiyetle yaklaşıkdığında Çankırı'nın tek ses olabileceğini ve hep birlikte çok güzel işler başarabileceğini de gösterdi.

AK Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Çankırı Konfederasyonu Başkanı Kaptan Mustafa Can, İstanbul Çankırı Dernekleri Federasyonu Başkanı Önder Tozan, Çankırı Dernekler Federasyonu Başkanı Adem Can, Çankırı'daki kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, belediye birimleri ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUZKA) yanı sıra ismini sayamadığımız daha pek çok kişi ve kurum işi sahiplenip, organizasyona maddi ve manevi destek verirken bizler de www.cankirihaber.net olarak röportajlar ve tanıtım videoları ile Çankırı'nın sesinin onbinlerce kişiye duyulmasına katkı sağlamaya çalıştık. Yerel ve ulusal basın kuruluşlarımız da gazete, internet sitesi ve dijital medya mecraları vasıtasıyla tam anlamıyla Çankırı dolu günler yaşattılar.

Cankiri Bayram Polat

Çankırı'nın turistik potansiyelini ortaya çıkararak şehrin tanıtımına büyük katkı sağlayan Turistik Tuz Ekspresi'nin düşünülmesinden, planlanmasına, icra edilmesine ve gelen konukların Çankırı'da en güzel şekilde karşılanıp, uğurlanmasına kadar maddi ve manevi en ufak katkısı olan tüm kişi ve kurumlarımıza ayrıca Kastamonu, Sinop ve Çankırı illerimizin sürükleyici gücü KUZKA - Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'mıza teşekkür ediyorum.

Çankırı'nın turizm çıtasını yükselten güzel bir etkinlikti, ivmeyi devam ettirmek için farkı organizasyon ve turlarla desteklenmeye devam edilmeli ve Çankırı'nın hak ettiği yere gelmesi için mücadelemizi hep birlikte sürdürmeliyiz. 

Gelen konuklarla yaptığımız röportajlarda tamamı hem ilgi ve samimiyetten, hem de Çankırı'nın keşfedilmemiş güzellikleri ile tanışmaktan son derece menun olduklarını dile getirdiler. 

İnsanları Çankırı'ya getirmek önemli ancak onların memnun kalmalarını sağlayarak uğurlayabilmek çok daha önemlidir. Bu anlamda Çankırı Valimiz Sn. M. Fırat Taşolar ve Çankırı Belediye Başkanımız Sn. İsmail Hakkı Esen'e bilhassa teşekkürlerimi iletiyorum.

Çankırı'da güzellikleri yaşayalım, güzellikleri birlikte çoğaltalım...