Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında ciddi artış yaşanıyor. Özellikle Sivas ve Kayseri'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedeniyle yaşanan ölümler endişeye neden oldu. BHT Clinic İstanbul Tema Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun, kene vakalarıyla ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı.
Dr. Uzun, KKKA'nın sadece Hyalomma türü kenelerle taşındığını ve her kenenin bu hastalığı bulaştırmadığını belirtti. İstanbul'da vakalarda artış olduğunu ancak şimdilik hastalık bulaşı olmadığını vurgulayan Uzun, kenenin vücutta kalma süresinin riski artırdığına dikkat çekti.
Kenenin fark edildiği anda çıkarılmasını öneren Uzun, cımbız ya da peçete yardımıyla yavaşça çekilerek çıkarılmasını ve bölgenin su ve sabunla temizlenmesini tavsiye etti. KKKA için henüz etkili bir aşı ya da tedavi olmadığını belirten Uzun, erken tanının hayati önem taşıdığını söyledi.