ÇANDER, Ankara Çankırılılar Federasyonu Kurulumu İçin Başvuruda Bulundu ÇANDER, Ankara Çankırılılar Federasyonu Kurulumu İçin Başvuruda Bulundu

Çankırı’da kayıtlı tarihle 1927 yılından bu yana hizmet veren Karpuzcular Kuru Kahvecisi tarihi ile dikkat çekiyor.
 

Karpuzcular Kuru Kahvecisi Sahibi Mert Karpuzcu’ya işletmelerinin köklü tarihini sorduk.

Kuruluşlarının kayıtlı tarih ile 1927’de büyük dedesi Mehmet Karpuzcu olduğunu söyleyen Karpuzcular Kuru Kahvecisi Sahibi Mert Karpuzcu, “ Kurucumuz benim büyük dedem oluyor. Onun başlattığı uzun soluklu bir serüven diyebiliriz. Belediye İş Merkezi’ndeki dükkan ilk dükkanımız değil. Büyük dedem Mehmet Karpuzcu ticarete önce eski bir dükkan da başlıyor.” dedi.

2442D5Da E110 46Ba 86Ba 84Cb1932Fcf9

Tarihte yolculuk yaptıran açıklamalarda bulunan Mert Karpuzcu, “O zaman kahve işi de yapıyor ama daha çok market tarzında çalışıyor. Bakkaliye gibi başlıyor aslında. Daha sonra kuru kahveci olarak devam ediyor. Uzun yıllar kendisi kavuruyor kahvesini. Kahvenin özelliği de odun ateşinde kavruluyor olması. Hatta onun ellili yıllarda İstanbul'da yaptırmış olduğu odun ateşli makinede biz hala kahvelerimizi kavuruyoruz. Geleneksel yöntemle, artık hem ülkemizde hem dünyada bu odun ateşinde kavurma işlemi pek kalmadı. Artık modern çağda hep doğal gazlı veya elektrikli makinalarda daha hızlı bir şekilde kavrulduğu için odun ateşinde kavurmak biraz daha zahmetli ama lezzeti çok belirgin bir şekilde faydası olduğunu inanıyoruz. Bunu bu şekilde emeği zor da olsa devam ettiriyoruz.” İfadelerinde yer verdi.

Whatsapp Image 2024 06 04 At 18.52.05 (1)

Karpuzcular Kuru Kahvecisi Sahibi Mert Karpuzcu, “Ellili yıllardan beri odun ateşinde kahvemizi kavurup müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz. Çiğ şekilde kahveyi alıp Çankırı halkına odun ateşinde kavurarak sunuyoruz. Ben dördüncü kuşak olarak devam ediyorum. Babamla beraber işletmemizde hizmet veriyoruz. Babam üçüncü kuşak. Babam küçük yaşlardan beri hepimiz gibi dükkanda çalışarak mesayi harcamış. O da aynı şekilde çok küçük yaşlarda girmiş ama fiilen başlaması 40-45 yıldır bu mesleği yapıyor. Ben de baba mesleğini, ata mesleği diye devam ettiriyorum. 6 yıldır dükkanımızda çalışıyorum. Kaybolmuş geleneksel bir iş yapıyoruz. Türk kahvesini geleneksel yöntemle kavuruyoruz. Biz bu geleneği devam ettiriyoruz. Bunun için de her gün daha motive olarak kalitemizi bozmadan çalışıyoruz. Çankırı'da bizim kahvemizi içmeyen kişi sayısı çok azdır. Çankırı'nın zaten tarihi kuru kahvecisi olarak da tanınıyoruz. Çankırı'da kuru kahve deyince akla biz geliyoruz. Bu yönde bir yoğun bir talep var. Müşterilerimiz de sağ olsunlar her zaman bu lezzete karşı talepleri azalmadan devam ediyor. O ilgiye karşılık vermek için elimizden geleni yapıyor, elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz.” Dedi.

Whatsapp Image 2024 06 04 At 18.52.05

Kaynak: Burak Kaya