Çankırı'da hayata geçirilen "Daha Güçlü Bir Nefes Projesi" kapsamında, KOAH hastaları Hititler'den kalma yer altı tuz mağarasında tedavi ediliyor. Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü ve diğer paydaşların iş birliğiyle yürütülen proje, KOAH hastalarına umut oldu.

Yerin 150 metre altında bulunan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak bilinen bu mağarada, hastalar tuz dolu ortamda nefes egzersizleri yaparak tedavi ediliyor. Bunun yanı sıra seramik, ebru sanatı, müzik, drama, şiir gibi sanatsal faaliyetlerle de moral kazanıyorlar. Fiziksel egzersizler ve sağlıklı yaşam etkinlikleri de hastaların tedavi sürecini destekliyor.

Proje kapsamında Türkiye'nin dört bir yanından gelen hastalar, 15 gün boyunca bu özel ortamda sağlık ve sosyal etkinliklerle buluşuyor. Projenin üçüncü gününde hastalar tedavilerinin olumlu yönde ilerlediğini ifade etti. Bu kapsamlı proje, KOAH hastalarına sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik bir destek de sunuyor.

Çankırı'da Palyatif Bakım Merkezlerine 9 Ayda 162 Hasta Başvurdu Çankırı'da Palyatif Bakım Merkezlerine 9 Ayda 162 Hasta Başvurdu


"Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum"
Proje çerçevesinde uygulanan tedavilerin kendisine iyi geldiğini söyleyen Nursel Sümer, “Antalya'dan geliyorum. Üçüncü günümüz. Gayet çok güzel gidiyor. Hastaların arasından ilk olumlu sonuçları ben gördüm. Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum. Gayet rahatladığımı ve derin nefes alabildiğimi fark ettim. Burada bizimle çok ilgileniyorlar. Mağarada sıkılmamak için sosyal aktiviteler yapıyoruz. Ruhumuzu ve zihnimizi dinlendiriyoruz” dedi.
Tuz mağarasında tedavi olmak için Kırıkkale'den geldiğini belirten Aysun Özdemir, “Kırıkkale'den geliyorum. Çankırı'da böyle bir proje olduğunu duyduk. Burada 15 gün bir kamp şeklinde tedaviye geliyoruz. Bugün üçüncü günümüz, inşallah her şey daha güzel olacak” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı