Diyetisyen Eda Kıyısin, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, kilo kontrolü ve metabolizma hızlandırmanın ipuçlarını paylaştı. Cankirihaber.net Yazı İşleri Müdürü Burak Kaya ile yaptığı röportajda, günlük hayatınıza kolayca uygulayabileceğiniz pratik öneriler bulacaksınız.
 

1.Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmak için en etkili yöntemler nelerdir?

Diyetisyen Eda Kıyısin, “Öncelikle öğün düzeni en önemli etken, yani düzenli beslenme diyebiliriz. Her gün illa 08:00 de kahvaltı yapmak zorunda değilsiniz ama her gün aynı saatte kahvaltı yapmak düzen için önemli adımlardan birisidir. Yine aynı şekilde diğer öğünleri de aynı saatte diliminde tüketmek alışkanlık kazanmak için başlıca yapılması gerekenlerden.  ‘ALMAMAK VE YAPMAMAK’ kural. Etkili kontrol yöntemlerinden birisi de dışarıdan sağlıksız alternatifleri almamak ve evde sağlıksız yemekler yapmamaktır. Elinizin altında olmadığında ve kolay ulaşılabilir olmadığında besini tüketimi ertelenebiliyor. Bu durum da yine sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak için önemli adımlardan.” Şeklinde konuştu.

2. Günlük hayatta sağlıklı beslenmeyi kolaylaştıracak pratik ipuçları nelerdir?

Dyt. Eda Kıyısin, “Öğünleri önceden hazırlamak sağlıklı beslenmeyi oldukça kolaylaştırır. Örneğin salatalarınızı haftalık olarak hazırlarsanız öğünlerinizin yanında yeterli sebzeyi tüketmek için ekstra çaba harcamamak öğünü zenginleştirirken  sağlıklı beslenme için harcayacağınız zamanı da azaltır. Yine aynı şekilde yemekleri hazırlarken fazla hazırlayıp fazla kısmını uygun koşullarda konserve yaparak veya dondurucuda saklayarak öğün hazırlama vaktinizin az olduğu zamanlarda kolaylıkla kullanabilirsiniz.” İfadelerine yer verdi.

3. Çocuklara sağlıklı beslenmeyi öğretmek için hangi stratejileri öneriyorsunuz?

Diyetisyen Kıyısin, “Çocukları sağlıklı beslenmeye alıştırmak aslında aile içerisindeki sağlıklı beslenme düzeninden gelir. Eğer besinler konusunda çok seçici bir ebeveyn varsa çocuklar da bu noktada besinlere karşı ön yargılı olabilir.  Bu sebeple öncelikler aile içersindeki beslenme düzenini düzenlenmesi gerekir. Bu gibi durumların olmadığı çocuklarda ise besinleri tablolaştırıp, tabak hikayesi oluşturarak eğlenceli bir oyun haline getirebilir.  Öğreneğin zeytinden göz havuçtan ağız maydanoz veya yeşilliklerden saç yaptığınız yüz tasviri tabaklar yapıp eğlenceli bir öğün oluşturabilir. Veya yumurta dilimlerinden tırtıl yaparak çörek otu ile gözlerini yine zeytin ile ayaklarını tamamlayabiliriz.

1.Kilo kontrolü sağlamak için beslenme ve egzersiz arasında nasıl bir denge kurmalıyız?

Eda Kıyısin, “Doğru beslenme sizi ideal kilonuza getirirken, egzersiz vücudunuzu şekillendirmeyi destekler. Bilinçsiz yapılan egzersiz  doğru beslenmeyi de bozabilir. Aç karnına yaptığınız egzersiz kas kaybına sebep olabileceği için öncesin karbonhidrat  tüketmeniz kas kaybını önlemek için önemli bir etkendir. Yapacağınız egzersiz yoğunluğuna göre değişiklik göstermekle beraber hafif egzersizlerden önce bir dilim ekmek üzerine biraz peynir veya 1 avuç içi kadar leblebi ve kuru üzüm gibi alternatifleri tüketmek egzersiz esnasında enerjinizi destekleyeceği gibi kas kaybının önlenmesine de yardımcı olur, egzersiz sonrasında kasları desteklemek için yine protein alternatifleri tüketmek önemli. bunun için ızgara tavuk veya köfte tercih edebileceğiniz gibi süt  veya kefir gibi alternatifleri de tercih edebilirsiniz.” Dedi.

Dr. Hüseyin Sarıkaya: Acil Durumlara Karşı Etkin Müdahale Kapasitemizi Artırıyoruz Dr. Hüseyin Sarıkaya: Acil Durumlara Karşı Etkin Müdahale Kapasitemizi Artırıyoruz

2. Metabolizma hızını etkileyen faktörler nelerdir ve bunları nasıl optimize edebiliriz?

Dyt. Eda Kıyısin, “Saatleri düzenli olan beslenme metabolizma hızında oldukça önemlidir. Ara öğünlerin eklenmesi her ne kadar fazla kalori gibi görünse de metabolizmayı hızlandırmada etkilidir. Su tüketimi de bağırsak sağlığını ve organ çalışmalarını desteklediği için metabolizmayı olumlu yönde etkiler” diye konuştu.


 

3. Kilo kaybı sürecinde sık karşılaşılan hatalar nelerdir?

Diyetisyen Eda Kıyısin, Kilo kaybı sürecinde sık karşılaşılan hatalar şöyle sıraladı;

·  Uzun süre aç kalmak

·  Karbonhidratı çok azaltmak, ekmek ve türevlerini tüketmemek

· Tek tip beslenme, sürekli aynı besini tüketmek

· Suya yeteri önemin verilmemesi

· Öğün atlamak

· Sadece tarı üzerin

· Günlük çok

· Kontrolsüz bitki çayı karışımları tüketmek

Kaynak: Burak Kaya