Çorum ve Yozgat ile birlikte halk arasında "Bermuda Şeytan Üçgeni" olarak nitelendirilen Çankırı'nın, tuzu, tozu ve kızı ile meşhur olduğu yıllardan beri söyleniyor. Bu söylemin ne kadarı doğru, ne kadarı gerçek? Bu yazıda bu konuyu ele alacağız. 

Çankırı'nın neyi meşhur? 

Çankırı için tuz kenti diyebiliriz. Tuz lambaları, kaya tuzları hatta tuzlu dondurmaya bile imza atmış bir kenttir Çankırı. Hititler Dönemi'nden kalan Tuz Mağarası'na da ev sahipliği yapmasıyla; kaçınılmaz bir şekilde tuzla özdeşleşmiş durumda.

Çankırı tuzunun özelliği ise hiçbir kimyasalla veya atıkla temas etmeden tüketicinin eline ulaşıyor olması. Tuz Mağarası'ndan yani kapalı bir ortamdan çıkarılması sebebiyle tamamen doğal olma özelliği taşıyor.

Deniz Can Aktaş kimdir? Kaç yaşında, nereli? Instagram adresi nedir? Deniz Can Aktaş kimdir? Kaç yaşında, nereli? Instagram adresi nedir?

Öte yandan Çankırı'da meşhur olan farklı birçok sembol var. Örneğin yumurta tatlısı, un helvası, taş helvası, nokul, hameyli... Kavun ve karpuz yetiştiriciliğinde de Çankırı, önde gelen illerden sayılabilir. Yemeklerinden ise yazma çöreği, taze fasulye kavurması, mıkla, keşkek yemekleri bir hayli meşhurdur.

Tuz lambası ne işe yarar?

Tuz lambasının birincil amacı kişinin daha rahat nefes almasını sağlamaktır. Nem çekme özelliğiyle ortamdaki nemi azaltır, daha rahat nefes alınabilecek bir ortam hazırlamaya yardımcı olur.

Pexels Photo 6634310

Astım hastalığına da iyi geldiği söylenen tuz lambası, Çankırı'dan götürülecek hediyeler arasında ilk akla gelen hediye olma unvanını taşıyor.

İlk akıl hastanesi Çankırı'da mı açıldı?

İlk akıl hastanesinin Çankırı'da açıldığına dair söylentiler, hatta belki de şehir efsaneleri var. Çankırı'da bulunan Taş Mescit'in bir zamanlar akıl hastanesi olarak kullanıldığı, hatta burada tedavi gören hastaların müzikle tedavi edildiği bile söyleniyor. 

Cankiri Web Picture 13322 O

Çankırı'nın kızı neden meşhur?

Tahmin edilebileceği gibi Çankırı'nın kızlarının meşhurluğuyla ilgili herhangi bir ispat yok. Genel düşünceye göre bu durum, yalnızca kafiye için söylenmiş. Denizli için de kızı, tozu, horozu meşhur gibi bir söylem var ancak söz konusu kafiye, elbette burada da geçerli. 

Ancak öznel verilerden yararlanmamız gerekirse Çankırı'ya şehir dışından gelenlerin, başka bir deyişle dışardan bir gözle bakanların Çankırı'nın kızlarının güzel olduğuna dair iddiaları da yok değil.

Muhabir: Şulenaz Durlanık