ÖZEL HABER/ Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar, Eldivan'da bulunan Hacı Murad-ı Veli Türbesi'ni ziyaret edip incelemelerde bulundu.

Whatsapp Image 2024 05 02 At 15.03.54

Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar; Eldivan Belediye Başkanı Mustafa Lafcı, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Ulusoy ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yüksel Çelik ile birlikte Eldivan Seydiköy'de yer alan Hacı Murad-ı Veli Türbesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Amasya Üniversitesi’nde ‘Söz öğrencilerde’ uygulaması başlatıldı Amasya Üniversitesi’nde ‘Söz öğrencilerde’ uygulaması başlatıldı

Hacımuratveli

Hacı Murad-ı Veli Türbesi Tarihi

Çankırı'ya bağlı Eldivan Seydiköy'de bulunan Hacı Murad-ı Veli Türbesi, Seyit Hacı Murad-ı Veli, XII. yüzyılda Türkistan'dan gelerek Hicaz, Şam ve Urfa dolaylarında bulunduktan sonra Tosya ve Çankırı bölgesine yerleşen Aliyyülbüka'nın oğlunun türbesidir. Türkistanlı âlimlerden ders alarak yetişen Hacı Murad-ı Veli, 1187 yılında Seydiköyüne yerleşmiş ve halkın eğitimi ile meşgul olmuştur. Hacı Murad-ı Veli; alim, kahraman, horosan eri olarak kısa sürede çevresinde itibar kazanmıştır.

Seydi Köy'ün yerleşim yeri olarak seçilmiş olduğu; İpek Yolu'nun geçtiği belirli aralıklarla burada konaklama yerlerinin olduğu bilinir. Salcı Yolu adındaki yol boyunca 30/35 km aralıklarda, Allah'ın sevgili gönül insanları'nın olduğu Horosan erenlerinin ve alperenlerinin yerleştiği bölgenin bu bölge olduğu tespit edilmiştir.
 

Muhabir: Şulenaz Durlanık