Özel Haber / Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde bulunan Çankırı ili Ankara'ya 130 km uzaklıktadır. Çankırı'nın konumu Ankara, Bolu, Karabük, Kastamonu, Çorum ve Kırıkkale illerinin ortasındadır. Çankırı hangi illerin komşusudur sorusunun cevabı saydığımız bu 6 ildir.

MasterChef jürisi Danilo Zanna kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? MasterChef jürisi Danilo Zanna kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

Vatandaşlar tarafından sıklıkla merak edilen konulardan birisi de Çankırı hangi bölgededir sorusudur. Çankırı coğrafi olarak İç Anadolu bölgesinde bulunmasına rağmen Karadeniz bölgesi ile İç Anadolu bölgesi geçişinde yer almaktadır. Çankırı'nın özellikle kuzeyindeki ilçelerinin bir kısmı Karadeniz bitki örtüsüne sahiptir ve ormanlıktır. Özellikle Yapraklı ve Ilgaz ilçelerinin önemli bir bölümü ormanlık alanlar ve dağlarla kaplıdır.

Çankırı, Ankara'nın kuzeyinde yer alır. Ankara'dan Kastamonu ve Sinop güzergahına gitmek için Çankırı şehir merkezinden geçen devlet karayolu kullanılır. 

Ankara'dan Çankırı'ya gitmek için 3 farklı yol kullanılabilir. Ankara'dan Çankırı'ya hangi yoldan gidilir? sorusunun cevabı Çankırı'nın neresine gitmek istediğinize bağlı olarak değişir.

Cankiri Hangi Ilden Ayrildi

Ankara'dan Çankırı'ya nasıl gidilir? İşte Ankara Çankırı arasındaki alternatif yollar?

Ankara'dan Çankırı'ya gitmek için daha doğrusu şehir merkezine gitmek için genellikle Ankara, Akyurt, Kalecik güzergahındaki devlet karayolu kullanılır. Ankara - Çankırı otobüsleri de bu yolu kullanır. Ankara - Çankırı arasında otoyol yoktur ancak duble yol olarak adlandırılan 2 şerit gidiş, 2 şerit geliş şeklinde bölünmüş yol vardır. Yaklaşık 130 kilometrelik yolun bir kısmı sıcak asfalt iken bir kısmı sathi kaplamadır.

Ankara'dan Çankırı'ya gitmek için bir başka güzergah ise Ankara'dan Esenboğa Havalanı istikametine doğru ilerlemek sonra Esenboğa Havalimanı - Çubuk yol ayrımından Çubuk ilçesi yönüne doğru yönelmek ve Çubuk ilçesinin girişinden Şabanözü tabelasını takip ederek, Çankırı'nın Şabanözü ilçesine  gitmek olacaktır. Şabanözü ilçesinine ulaştıktan sonra Çankırı şehir merkezine gitmek için Eldivan ilçesi yönüne doğru gitmek gerekir. Orta, Çerkeş, Atkaracalar, Bayramören, Kurşunlu ve Ilgaz ilçelerine gitmek için ise orta ilçesi yönüne doğru hareket etmek gerekir. 

Çankırı'ya hangi yoldan gidilir sorusunun üçüncü cevabı ise Kızılcahamam istikametindendir. Ankara'dan İstanbul yolu istikametinde bulunan Kahramankazan ilçesi ve devamında da Kızılcahamam ilçesine gidilir. Kızılcahamam ilçesinden çıktıktan sonra yaklaşık 5-10 km sonra sağ yöne doğru Çerkeş tabelası ile ayrılan yol Çankırı istikametine gider. Eski İstanbul yolu olan ana yoldan Çerkeş istikametine doğru ayrıldıktan sonra gidiş geliş birer şerit olan yoldan yukarıya doğru tırmanılır. Asfalt yolda devam ederken Kızılcahamam - Çerkeş tüneline varılır. Birkaç yıl önce hizmete açılan bu tünelden geçtikten bir süre sonra Kızılcahamam'a bağlı Güvem kasabasına varılır. Tarihi Sey Hamamı Köyü'nün ve kaplıcalarının da bulunduğu Güvem kasabasını geçerek anayol istikametinden Çankırı'nın Çerkeş ilçesine varılır. Çerkeş, Kurşunlu, Bayramören, Atkaracalar istikametine gidenler genelde bu yolu kullanırlar. Bu ilçelere Ankara Aşti'den kalkan otobüsler de bu yolu kullanırlar. 

Atarurk Cankirida

Çankırı hangi ilden ayrıldı?

Çankırı, Ankara'nın yanıbaşında komşusu olmasına rağmen ismi medyada çok duyulmamıştır. Dolayısıyla birçok vatandaş Çankırı'nın bir ilden ayrılmış vilayetlerden birisi olduğunu düşünürler. Oysa ki Çankırı 1923 yılında ilan edilen Cumhuriyet tarihinden bu yana ildir. Sanıldığı gibi Çankırı herhangi bir ilden ayrılmamıştır. Sultan Alparslan'nın 1071'de Anadolu'ya Türklerin kapısınını açmasıyla birlikte Çankırı'da 1074 yılında Sultan Alparslan'nın komutanlarından Emir Karatekin Bey tarafından fethedilmiştir. O tarihten bu yana Çankırı işgal görmemiş, bin yıldır Türk Bayrağı'nın dalgalandığı, düşman ayağının basmadığı bir ildir. 1861 yılında ilan edilen İdare-i Umumiye-i Vilayet Nizamnamesi ile Osmanlı Devleti idarî bakımdan 27 vilâyet ve 123 sancağa ayrılmıştı. Anadolu Eyaletine bağlı olan Çankırı, Anadolu Eyaleti'nin vilayetlere ayrılması ile birlikte Kastamonu Vilayetine bağlanmıştır. Bu tarihte Kastamonu Vilayeti kendi içinde, Merkez, Bolu, Çankırı, Sinop sancaklarına ayrılmıstır.

Vatandaşların merak ettiği Çankırı hangi ilden ayrılmıştır, Çankırı hangi ilden ayrıldı? sorularının cevabını Çankırı Haber olarak bu yazımızda vermeye çalıştık.

Çankırı Cumhuriyetin ilan edilmesi ile birlikte başlı başına il olmaya devam etmiştir. Alfabetik olarak verilen plaka numaralarında 18 numaralı plaka Çankırı'ya verilmiştir. Çankırı başlı başına bir ildir. Ankara'nın veya başka bir ilin ilçesi değildir. Yakın tarihimizde herhangi bir ilden ayrılmamıştır.

Cankiri Seyir Terasi

Çankırılılar vatanına, milletine bağlı, milli ve manevi değerleri yüksek vatandaşlarımızdandır. Milli mücadele döneminde ve başta PKK ve diğer terör örgütleri ile mücadelede nüfusuna oranla en çok şehit ve gazi veren iller arasındadır.

Çankırı hakkında daha geniş bilgi özellikle tarihi, turistik ve kültürel değerleri hakkında merak edilenler, Çankırı Valiliği Resmi Web Sitesi veya Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün resmi web sitesinden öğrenilebilir.

Editör: Furkan Ercan