Vatandaşlar doğuştan ya da sonradan doğan hastalıkları sebebiyle engelli raporu alabilirler. Bunun nedeni ise engelli raporunun getirdiği birtakım ayrıcalıklardır.

Mehmet Ali Erbil ve Sevgilisi Gülseren Ceylan kimdir? Kaç yaşında? Mehmet Ali Erbil ve Sevgilisi Gülseren Ceylan kimdir? Kaç yaşında?

Engelli raporunun getirdiği imkanlar nelerdir?

  • Müzelere ücretsiz giriş hakkı

  • Toplu taşımalarda indirim hakkı

  • ÖTV indirimi 

  • Emlak vergisinde indirim

Kalp hastalarına yüzde kaç rapor verilir?

Verilen engelli raporunun yüzdesi her durumda değişiklik göstermektedir. Örneğin engelli raporunu ilk defa alan birey yüzde 50 oranıyla başlarken, yaşı ilerlediğince yüzde 10 daha eklenebilir.

Pexels Photo 4225880

Genel engelli raporu yüzde 60 olarak belirlenmiştir ancak engelli rapor oranı hesaplamak isteyenler için bir yöntem bulunmaktadır.

Örneğin işitme engeli yüzde 50, görme engeli yüzde 25 olsun. En büyük engel oranı işitme olduğundan ilk etapta onu baz alacağız ve %100 - %50= %50

Ortaya çıkan sonucun ikincil engel oranıyla çarpılması gerekiyor. Buna göre; %50x%25=%1250

Burada bulduğumuz sonucun ise 100'e bölünmesi gerekiyor ve elde ettiğimiz sonuç 12,5 çıkıyor. Bu sonuca da en yüksek engel oranı eklenmesi gerektiğinden sonuç 62,5 oluyor.

Yani verdiğimiz örneğe göre yüzde 50 işitme, yüzde 25 görme engelli bir bireyin engelli rapor oranı yüzde 62,50 oluyor. Siz de bu hesaplamalar doğrultusunda kendi engelli rapor oranınızı hesaplayabilirsiniz.

Muhabir: Şulenaz Durlanık