
Çankırı’nın Orta ilçesi Dodurga beldesinde, eski eşyalarla kurulan nostalji müzesi vatandaşları zamanda yolculuğa çıkarıyor. İstanbul’da yaşayan Ahmet Bircan Tuğlu, yıllar boyunca eski tarım aletleri, mutfak gereçleri, çarık, eski paralar ve kamalar gibi birçok tarihi değeri biriktirdi.
Belde sakinlerinin desteğiyle Tuğlu’nun koleksiyonu, daha geniş kitlelere ulaştırılmak amacıyla Dodurga belde merkezinde müze haline getirildi. Müze, yaklaşık 3 bine yakın eski eşyayı ziyaretçilere sunuyor. Vatandaşlar da sahip oldukları eski eşyaları müzeye bağışlayarak katkı sağlıyor.
Dodurga Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Kaşıkcı, müzenin ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördüğünü belirterek, “Bu müze, tarihe dair bir veri ve bilgi bankası niteliğinde. Yaşlı ziyaretçiler geçmişte kullandıkları eşyaları görerek duygulanıyor, gençler ise tarihle bağ kuruyor. Müzenin her köşesi, beldenin yaşanmışlıklarıyla dolu” dedi.
Ziyaretçilerden Ömer Faruk Işık ise, “Müze bize eski tarihi yeniden hatırlattı. Hatıralarımız tazelendi, emeği geçen herkesten Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.
Dodurga Müzesi, geçmişten günümüze kültürel mirası korurken, belde halkı ve ziyaretçiler için tarihle buluşma noktası oluyor.