Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak suçundan hakkında Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan ve halen devam eden soruşturma kapsamında Van'da göz altına alınan DEM Partili Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış ile ilgili, İçişleri Bakanlığı, Akış'ın görevden uzaklaştırıldığını ve Hakkari Valisi Ali Çelik'in Hakkari Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiğini bildirdi.

İçişleri Bakanlığı kararın gerekçesi ile ilgili bir basın açıklaması yayınlarken, Türkiye'nin 28 ilinden bazılarında barolar, bazılarında ise baro başkanları ortak açıklamaya destek vererek "Kayyım atamalarına son verilmelidir" başlığı ile bir bildiri yayınladı.

Çankırı Baro Başkanı Av. Mustafa Deniz de ortak açıklamaya destek veren isimler arasında yer aldı. Bazı iller için ortak basın açıklamasına destek veren Baro isimleri yer alırken, Çankırı'da sadece Çankırı Baro Başkanı ibaresi yer aldı. 

Ortak Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

ORTAK AÇIKLAMA
KAYYIM ATAMALARINA SON VERİLMELİDİR
BASINA VE KAMUOYUNA
31 Mart 2024 Tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimi ile Hakkari Belediye Başkanlığı seçimini DEM Parti adayı Mehmet Sıddık AKIŞ kazanmış ve mazbatasını alarak göreve başlamıştır.
Bugün (03.06.2024) Hakkari Belediyesi Başkanı Mehmet Sıddık Akış, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma gerekçe gösterilerek Van'da gözaltına alınmış ve aynı saatlerde Hakkari Belediyesi Hizmet Binası kolluk güçleri tarafından ablukaya alınarak binada arama işlemi gerçekleştirilmiştir.
Bu gelişmeler yaşanırken İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklama ile derdest yargılama dosyasını ve yapılan gözaltı işlemini gerekçe göstererek Hakkari Belediyesi Başkanlığı'na Hakkari Valisi'nin kayyım olarak atandığını kamuoyuna duyurmuştur.
Son dönemlerde ülkemizde en çok gereksinim duyulan husus normalleşme ile beraber evrensel norm ve değerlerin tesis edilebilmesidir. Bunun önkoşulu ise eşitlikçi, özgürlükçü, adil ve barışçıl bir yönetim anlayışının varlığıdır.
Kayyım atama kararıyla, demokrasinin ve hukuk devletinin temeli olan serbest seçim ile seçme ve seçilme hakkına müdahale edilmiş, belediyelerin "seçilmiş bir belediye yönetimi ve belediye meclisi tarafından yönetilmesi ilkesi❞ askıya alınmış, Anayasanın 38. maddesiyle güvence altına alınan masumiyet karinesinden faydalanma hakkı açıkça ihlal edilmiştir.
Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; demokrasinin ilk ve olmazsa olmaz şartı seçmen iradesinin tanınmasıdır. Demokrasiyi korumak, seçmen iradesine saygı göstermek ve sahip çıkmak, demokratik bir düzende herkesin görevidir. Bu çerçevede siyasi iktidarı kayyım atamalarından vazgeçmeye ve seçilmiş belediye başkanını göreve iade etmeye davet ediyoruz.

1. ADANA BAROSU
2. ADIYAMAN BAROSU
3. AĞRI BAROSU
4. ANKARA BAROSU
5. ANTALYA BARO BAŞKANI
6. BATMAN BAROSU
7. BİNGÖL BAROSU
8. BİTLİS BAROSU
9. BOLU BARO BAŞKANI
10. BURDUR BARO BAŞKANI
11. BURSA BAROSU
12. ÇANAKKALE BARO BAŞKANI
13. ÇANKIRI BARO BAŞKANI
14. DİYARBAKIR BAROSU
15. HAKKARİ BAROSU
16. IĞDIR BAROSU
17. ISPARTA BAROSU
18. İZMİR BAROSU
19. KARS BAROSU
20. KOCAELİ BAROSU
21. MARDİN BAROSU
22. MUŞ BAROSU
23. SİİRT BAROSU
24. ŞANLIURFA BAROSU
25. ŞIRNAK BAROSU
26. TUNCELİ BAROSU
27. VAN BAROSU
28. ZONGULDAK BAROSU

Konu hakkında açıklama yayınlayan İçişleri Bakanlığı ise şu ifadeleri paylaştı;

Hakkâri Belediye Başkanı Mehmet Sıddık AKIŞ’ın İçişleri Bakanlığınca Görevden Uzaklaştırılmasına Dair Basın Açıklaması

BASIN AÇIKLAMASI (2024)

Hakkâri Belediye Başkanı Mehmet Sıddık AKIŞ'ın;

1. PKK/KCK yapılanmasında üst düzey görev aldığı, örgüt adına sözde sorgulamalar yapıp sözde vergi topladığı, yasadışı yürüyüş, terörist cenazesi gibi eylemleri organize ederek eylemlere katılım sağlamak amacıyla halka ve esnafa baskı yaptığı, kepenk kapatmaya karşı çıkan esnafı PKK terör örgütü adına tehdit ettiği,

2. PKK Bölücü Terör Örgütü'nün mahalle komisyonlarında da yer aldığı ve aynı zamanda sorumlusu olduğu, kırsalla irtibatını sürdürdüğü, küçük yaştaki çocukları ideolojik söylemlerle kandırarak örgüte katılımını sağladığı, Hakkâri merkezinde yardım ve yataklık faaliyetlerini sürdürdüğü, örgütün kırsal alanından merkeze eylem amaçlı gelen teröristleri evinde barındırdığı,

3. PKK Terör Örgütü'nün kırsal alanındaki kamplarına giderek orada üst düzey örgüt mensuplarıyla görüştüğü, Hakkâri merkezinde örgüt karşıtı olan vatandaşları sözde vergi adı altında haraca bağladığı ve örgütten aldığı talimatlarla vatandaşları tehdit ettiği ve


Bu kapsamda Mehmet Sıddık AKIŞ hakkında;


1. Silahlı Terör Örgütünü Yönetmek, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak ve Örgüt Propagandası yapmak suçlarından Hakkâri 1. Ağır Ceza Mahkemesi 2014/173 esas sayılı dava dosyası bulunduğu ve yargılamanın devam ettiği,


2. Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak suçundan hakkında Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan ve halen devam eden soruşturma olduğu ve bu soruşturma kapsamında göz altına alındığı,


Belirtilen bu nedenlerle;

ÇANDER, Ankara Çankırılılar Federasyonu Kurulumu İçin Başvuruda Bulundu ÇANDER, Ankara Çankırılılar Federasyonu Kurulumu İçin Başvuruda Bulundu


Mehmet Sıddık AKIŞ'ın Anayasa'nın 127'inci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47'inci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanlığı'nca görevden uzaklaştırılmıştır. 5393 sayılı Belediye Kanunun 45 ve 46'ıncı maddeleri uyarınca Hakkâri Valisi Ali Çelik, Hakkâri Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir.


Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 03.06.2024

Kaynak: Haber Merkezi