Çankırı’nın Kızılırmak ilçesinde etkili olan yoğun yağışlar, bölgenin en önemli tarımsal faaliyetlerinden biri olan çeltik üretimini olumsuz etkiledi. Türkiye’nin önemli çeltik üretim merkezleri arasında yer alan ilçede, Mayıs ayında tamamlanması planlanan ekim çalışmaları hava koşulları nedeniyle gecikerek Haziran ayına sarktı.

Yaklaşık 35 bin dönüm tarım arazisinde çeltik üretiminin gerçekleştirildiği Kızılırmak’ta, aralıklarla devam eden sağanak yağışlar nedeniyle tarlalarda su birikintileri oluştu. Toprağın ağırlaşması ve ekim için uygun şartların oluşmaması sebebiyle birçok üretici çalışmalarını ertelemek zorunda kaldı.

Bölgede uzun yıllardır çeltik üretimi yapan Dağıstan Güneş, bu yıl yaşanan yağışların üretim sürecini ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Kızılırmak çeltiğinin Türkiye genelinde kalitesi ve lezzetiyle tercih edilen ürünler arasında yer aldığını ifade eden Güneş, üreticilerin yüksek verim elde edebilmek için modern tarım teknolojilerinden yararlandığını söyledi.

Ancak bu yıl hava şartlarının üreticileri zorladığını dile getiren Güneş, yoğun yağışların hem ekim takvimini geciktirdiğini hem de maliyetleri artırdığını kaydetti. Güneş, "Her yıl çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz ancak bu yıl yaşanan ani ve aşırı yağışlar üreticileri daha fazla etkiledi. Ekim çalışmalarımız gecikti, bazı alanlarda planlamalar değişmek zorunda kaldı. Bunun yanında artan işçilik ve ekipman maliyetleri de üreticiyi zorluyor" dedi.

Yağışların barajlar ve sulama kaynakları açısından olumlu katkılar sağladığını belirten üreticiler, buna rağmen ekim sürecindeki gecikmenin sezonun geri kalan bölümüne nasıl yansıyacağını yakından takip ediyor. Hava şartlarının önümüzdeki günlerde nasıl seyredeceğinin belirsiz olduğunu ifade eden çiftçiler, yüksek verim elde etmek için gübreleme, ilaçlama ve bakım çalışmalarını planlanan şekilde sürdürmeye çalışıyor.

Bölge ekonomisinde önemli bir yere sahip olan çeltik üretiminde yaşanan gecikmenin, sezon sonunda verim ve üretim miktarına nasıl yansıyacağı ise önümüzdeki aylarda netlik kazanacak. Tarım üreticileri, hava koşullarının normale dönmesiyle birlikte ekim çalışmalarını tamamlayarak sezonu kayıpsız geçirmeyi hedefliyor.

FSM Çocuk Akademisi’nde Kış Dönemi Renkli Etkinliklerle Sona Erdi!
FSM Çocuk Akademisi’nde Kış Dönemi Renkli Etkinliklerle Sona Erdi!
İçeriği Görüntüle

Kaynak: İhlas Haber Ajansı