Yaz aylarının gelmesiyle birlikte evcil hayvanlarda uyuz, kene ve dış parazit vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzman veteriner hekimler, özellikle dışarı çıkarılan hayvanların parazitlere karşı savunmasız hale geldiğini ve bazı türlerin insanlara da bulaşabileceğini belirtiyor. Çorum’da hizmet veren Veteriner Hekim Ferhat Can Karataş, yaz mevsiminde iç ve dış parazit uygulamalarının aksatılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Karataş, kene ve uyuz gibi dış parazitlerin uzun otların ve ağaçların yoğun olduğu bölgelerde sıkça görüldüğünü ve hayvanların bu ortamlarda uzun süre bulunmasının riskleri artırdığını ifade etti. Özellikle kene vakalarında yapılan en büyük hatalardan birinin, parazitin elle çıkarılmaya çalışılması olduğunu söyleyen Karataş, kenelerin testere yapısındaki ağızlarının deri içinde kaldığını ve bu durumun zehir salınımını tetiklediğini belirtti.
Uyuz hastalığına da dikkat çeken Karataş, bu hastalığın kaşıntı, kızarıklık ve tüy dökülmesi gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi. Uyuzun ve kenelerin bazı türlerinin zoonoz olduğunu, yani hayvandan insana veya insandan hayvana geçebileceğini vurgulayan Karataş, bu nedenle temas sonrasında dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
Korunmada en etkili yöntemin ise zamanında yapılan iç ve dış parazit uygulamaları olduğuna dikkat çeken Karataş, evcil hayvanların dolaştığı alanların temiz tutulması, uzun otların biçilmesi ve dışarı dönüşte hayvanların kulak, bacak arası ve koltuk altlarının kontrol edilmesinin şart olduğunu belirtti. Yaz aylarında bu tür vakaların artmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Karataş, "Bir şey olmaz" yaklaşımının hayvanların sağlığını riske atabileceğini ve şüpheli durumlarda mutlaka bir veteriner hekime başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.