Doktor, akademisyen, eğitimci ve yazar Türkan Saylan gündeme geldi. Bu yazıda Türkan Saylan hakkında detaylı bilgiye ulaşabileceksiniz.

Türkan Saylan kimdir?

Türkan Saylan, 13 Aralık 1935’te İstanbul’da doğmuş, Türk tıp doktoru, akademisyen, yazar ve eğitimci olarak tanınmıştır. Cumhuriyet dönemi müteahhitlerinden Fasih Galip Bey ile İsviçreli Lilimina Reimann’ın (evlendikten sonra Leyla adını almıştır) beş çocuğunun en büyüğüdür. Eğitim hayatına Kandilli İlkokulu ve Kandilli Kız Lisesi’nde başlamış, 1963 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ni tamamlamıştır.

1964-1968 yılları arasında SSK Nişantaşı Hastanesi’nde Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanlığı yapmış, 1968 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda başasistan olarak göreve başlamıştır. İngiltere ve Fransa’da ileri eğitim aldıktan sonra 1972’de doçent, 1977’de profesör unvanını kazanmıştır. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı ve Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü gibi önemli görevlerde bulunmuştur. 2002 yılında emekli olana kadar dermatoloji alanındaki çalışmalarıyla tanınmıştır.

Türkan Saylan Kimdir

Türkan Saylan, 1976 yılında lepra (cüzzam) konusundaki çalışmalarını başlatmış, bu alanda önemli dernekler ve vakıflar kurmuştur. 1986’da Hindistan’dan Uluslararası Gandhi Ödülü’nü almış, Dünya Sağlık Örgütü’nde danışmanlık yapmıştır. Ayrıca, Avrupa Dermato Veneroloji Akademisi ve Uluslararası Lepra Derneği gibi kuruluşlarda aktif rol oynamıştır. 1981-2002 yılları arasında Sağlık Bakanlığı İstanbul Lepra Hastanesi’nde başhekimlik yapmıştır.

1989 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ni (ÇYDD) kurmuş ve uzun yıllar Genel Başkanlık yapmıştır. 2007’deki Cumhuriyet Mitingleri’nin organizasyonunda da yer almıştır. Ayrıca, Öğretim Üyeleri Derneği’nin kurucularından biridir ve Kandilli Kız Lisesi Kültür ve Eğitim Vakfı (KANKEV) ile Türkiye Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı’nın (TÜRKÇAĞ) başkanlığı yapmıştır. 2003-2004 yılları arasında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyeliği yapmış, 2005 yılında 440 yayına imza atmıştır.

Abdulkadir Geylani kimdir? Ne zaman öldü? Abdulkadir Geylani kimdir? Ne zaman öldü?

1957 yılında evlenmiş ve bu evlilikten iki oğlu olmuştur. Uzun yıllar meme kanseri ile mücadele eden Saylan, 18 Mayıs 2009’da vefat etmiştir. Vefatında, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin Genel Başkanlığı, TÜRKÇAĞ ve KANKEV Vakfı Başkanlığı gibi görevlerini yürütüyordu.

Türkan Saylan’ın hayatı ve başarıları, Ayşe Kulin’in “Tek ve Tek Başına: Türkan” adlı romanında ve “Türkan” adlı televizyon dizisi ile sinema filminde konu edilmiştir. Ayrıca, Özlem Özdemir’in yazdığı “Türkan: Bir Bilim Kadınının Öyküsü” adlı belgesel, 2023’te gösterime girmiştir.

Türkan Saylan neler yaptı?

Türkan Saylan, 13 Aralık 1935’te İstanbul’da doğmuş ve 18 Mayıs 2009’da İstanbul’da vefat etmiştir. Türk tıp doktoru, akademisyen, yazar ve eğitimci olarak tanınan Saylan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) eski Genel Başkanıdır.

1963 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitiren Saylan, 1964-1968 yılları arasında SSK Nişantaşı Hastanesi’nde Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanlığı yapmıştır. 1968 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda başasistan olarak göreve başlamış, 1972’de doçent, 1977’de profesör unvanını almıştır. 1971 ve 1974 yıllarında İngiltere’de, 1976’da Fransa’da eğitim görmüştür.

Türkan Saylan Kimdir Neler Yaptı, Mezarı Nerede

1976 yılında lepra (cüzzam) üzerine çalışmalar yapmaya başlayan Saylan, Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nı kurmuştur. 1986’da Hindistan’da Uluslararası Gandhi Ödülü’nü almış ve 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü’nün lepra konusunda danışmanlığını yürütmüştür.

1989 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ni (ÇYDD) kurmuş ve uzun yıllar Genel Başkanlık yapmıştır. Ayrıca, Kandilli Kız Lisesi Kültür ve Eğitim Vakfı (KANKEV) ve Türkiye Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı (TÜRKÇAĞ) kurucusudur. 1990’da İstanbul Üniversitesi’nde Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kuruluşunda yer almıştır.

2003-2004 yılları arasında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyeliği ve İstanbul İl İnsan Hakları Kurulu üyeliğinde bulunmuştur. 2005 yılında Sosyal Hizmetler Danışma Kurulu üyeliği ve YÖK üyeliği görevlerinde bulunmuştur. 440 yayını arasında tıbbi, sosyal ve siyasal makaleler ile kitaplar yer almaktadır.

Türkan Saylan mezarı nerede?

Türkan Saylan’ın mezarı, İstanbul'da, Zincirlikuyu Mezarlığı'ndadır. 18 Mayıs 2009'da vefat eden Saylan, Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki aile kabristanında toprağa verilmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi