Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE)” Projesi kapsamında Adana’nın Kozan ilçesinde ayçiçeği üreticilerine yönelik önemli bir destek hayata geçirildi. Proje çerçevesinde ilçede tarımsal üretimi artırmak ve atıl arazileri yeniden ekonomiye kazandırmak amacıyla çiftçilere yüzde 50 hibeli ayçiçeği tohumu desteği sağlandı.

Kebapçıya Kurşun Yağmuru! İçeride Müşteriler Varken Saldırı!
Kebapçıya Kurşun Yağmuru! İçeride Müşteriler Varken Saldırı!
İçeriği Görüntüle

Yetkililerden alınan bilgilere göre, Kozan’da 453 üreticiye toplam 613 torba ayçiçeği tohumu teslim edildi. Sağlanan destekle birlikte ilçede yaklaşık 12 bin dekar alanda ayçiçeği ekimi yapılması hedefleniyor. 2026 yılı ekim sezonu hazırlıkları kapsamında dağıtılan tohumların toprakla buluşmasıyla hem bölgesel üretimin hem de bitkisel yağ arzının artırılması amaçlanıyor.

Toplam bütçesi 4 milyon 596 bin 948 TL olan projenin 2 milyon 298 bin 474 TL’lik kısmı devlet hibesi olarak karşılandı. Bu destekle üreticilerin girdi maliyetlerinin azaltılması, sürdürülebilir tarımın teşvik edilmesi ve kuraklığa dayanıklı ürün deseninin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, programda yaptığı açıklamada, “Destek bizden, üretmek sizden mottosuyla hareket ediyoruz. Ayçiçeği hem su tasarrufu sağlayan hem de yağ sanayisi açısından stratejik öneme sahip bir ürün. Bu tür desteklerle hem çiftçimizin yükünü hafifletiyor hem de kullanılmayan tarım arazilerini üretime kazandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen tohum teslim programı, protokol üyelerinin çiftçilere tohum torbalarını sembolik olarak teslim etmesiyle sona erdi. Programa İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt’ın yanı sıra Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı, ilçe protokolü ve çok sayıda üretici katıldı.

Hayata geçirilen destekle birlikte Kozan’da ayçiçeği üretiminin önümüzdeki dönemde önemli ölçüde artması bekleniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı