Kastamonu, bilim tarihi ve kültürel miras açısından önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin farklı bölgelerindeki kütüphanelerde bulunan 55 yazma eser, “Kastamonulu Alimler Yazma Eserler Sergisi” kapsamında ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Asırlık ilim birikimini yansıtan sergi, Bilim Tarihi ve Felsefesi Kurultayı çerçevesinde açıldı.

Kastamonu Üniversitesi ile İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen kurultay, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kastamonu Valiliği ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının (TÜYEK) destek verdiği programa, Türkiye’nin farklı bölgelerinden 100’den fazla akademisyen katıldı.

Kurultayda bilim tarihi ve felsefesinin geçmişten günümüze gelişimi ele alınırken, akademik iş birliği olanakları da değerlendirildi.

Feci Kaza! Otomobil Ağaca Çarptı, 1’i Ağır 2 Yaralı
Feci Kaza! Otomobil Ağaca Çarptı, 1’i Ağır 2 Yaralı
İçeriği Görüntüle

Kastamonu’nun ilim mirası ön plana çıktı

Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Coşkun Yılmaz, bilginin ve ilmin toplumların gelişimindeki önemine dikkat çekti. Kastamonu’nun tarih boyunca yetiştirdiği âlimler, edipler ve şairlerle Anadolu’nun önemli kültür merkezlerinden biri olduğunu belirten Yılmaz, şehrin geçmişten gelen birikiminin korunmasının önemini vurguladı.

Kastamonu Valisi Meftun Dallı ise yazma eserler sergisinin hazırlanma sürecine ilişkin bilgi verdi. Dallı, sergi fikrinin Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu tarafından gündeme getirildiğini belirterek, Kastamonulu âlimlerin eserlerini bir araya getirme düşüncesinin bu şekilde hayata geçirildiğini anlattı.

“Bu mirası gelecek nesillere aktarmalıyız”

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Hamdi Topal, şehrin tarih boyunca bilim ve düşünce hayatına önemli katkılar sunduğunu ifade etti. Topal, üniversitelerin tarihî ve ilmî mirasın korunması, araştırılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda sorumluluk taşıdığını söyledi.

Üniversite olarak Kastamonu’nun ilim birikimini çağdaş bilimsel yaklaşımlarla buluşturmayı önemsediklerini belirten Topal, kurultayın yeni araştırmalara ve akademik iş birliklerine zemin hazırlamasını beklediklerini dile getirdi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu da Kastamonu’nun geçmişte özellikle astronomi ve tıp alanlarında önemli bilim insanları yetiştirdiğine dikkat çekti. Fazlıoğlu, Candaroğlu Beyliği döneminde aklî bilimlere gösterilen ilginin sürdüğünü belirterek, dönemin önemli hekimleri arasında yer alan Tabip Kemaleddin ve Ahi Çelebi hakkında bilgiler paylaştı.

55 yazma eser aynı sergide buluştu

Kurultay kapsamında gerçekleştirilen konferansın ardından, Türkiye’nin farklı illerindeki kütüphanelerden getirilen 55 yazma eserin yer aldığı “Kastamonulu Alimler Yazma Eserler Sergisi”nin açılışı yapıldı. Sergiyle, Kastamonu’nun tarihî ilim geleneğinin ve bu geleneğe katkı sunan isimlerin eserlerinin daha geniş kitlelere tanıtılması amaçlandı.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekçi de konuşmasında bilim, düşünce ve felsefenin medeniyetlerin gelişimindeki rolüne değindi. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Taşkıran, kurultayda geçmişin değerlendirilmesi, bugünün anlaşılması ve geleceğe yönelik yeni bakış açıları geliştirilmesi hedefiyle üç oturum düzenleneceğini belirtti.

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Zehra Pattabanoğlu ise medeniyetlerin yalnızca siyasi ve ekonomik gelişmelerle değil, insanın evreni anlama ve doğayı kavrama çabasıyla da şekillendiğini ifade etti.

Kurultay 18 Ekim’de devam edecek

İki gün sürecek Bilim Tarihi ve Felsefesi Kurultayı’nın, 18 Ekim Pazar günü saat 09.30’da Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Salonu’nda düzenlenecek oturumlarla devam etmesi planlandı.

Bilim tarihinin ve felsefesinin geçmişi, bugünü ve geleceğinin ele alınacağı kurultay, aynı gün gerçekleştirilecek oturumların ardından sona erecek.

Muhabir: Burak Kaya