Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu, Türkiye'nin deprem gerçeğine dair çarpıcı uyarılarda bulundu. Sakarya Üniversitesi Bilim Kafede gerçekleştirilen Bilim Söyleşileri serisinin ilk konuğu olan Utkucu, "Türkiye'de Depremler ve Alınacak Önlemler" başlıklı konuşmasında, Türkiye'nin deprem risklerine karşı stratejik planlamaların 8.1 büyüklüğündeki senaryolara göre yapılması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Utkucu, depremlerin önceden kesin olarak tahmin edilemeyeceğini, ancak sismik periyotlar üzerinden fay hatlarının davranışlarının izlenebileceğini ifade etti. Bu bağlamda, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Türkiye'nin en tehlikeli fay hattı olduğunu belirten Utkucu, bu fayın 250 yıllık periyotlarla enerji biriktirip boşaltığına dikkat çekti. Özellikle İstanbul çevresindeki fay hattında büyük bir deprem potansiyelinin bulunduğunu, 6 büyüklüğündeki depremlerin bu büyük enerji birikimini gösteren küçük sarsıntılar olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Utkucu, Türkiye genelindeki büyük sismik boşluklardan Hatay'da yaşanan depremin ardından Erzincan Yedisu ve İstanbul'un hala riskli bölgeler arasında olduğunu belirtti. İstanbul’da beklenen depremin kırılma yönüne göre etkilenebilecek bölgelerin değişebileceğini ifade eden Utkucu, fayın kırılma yönüne bağlı olarak Sakarya’nın ciddi şekilde etkilenebileceğini söyledi.

Konut Alırken Depreme Dayanıklılık Artık İlk Öncelik Konut Alırken Depreme Dayanıklılık Artık İlk Öncelik

Türkiye'nin aktif bir deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Utkucu, toplumun her kesiminin bu gerçeğe göre hazırlıklı olması gerektiğini belirtti. Depremin ne zaman olacağını tahmin etmenin mümkün olmasa da, doğru stratejik planlama ile can ve mal kaybını en aza indirmenin mümkün olduğunu vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı