Yozgat’ın Çayıralan ilçesinde, Osmanlı döneminde Bozok Sancak Beyliği yapan Çerkez Bey adına 1587-1588 yıllarında yaptırılan türbe, tarihi dokusu ve mimarisiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Dron ile kaydedilen görüntüler, asırlık yapının görkemini gözler önüne seriyor.
Tarihi kaynaklara göre türbe, 1542 yılında Bozok’ta tımar sahibi olan ve 1557-1558 yıllarında Kırşehir Sancak Beyi görevinde bulunan Çerkez Bey için yaptırıldı. Çayıralan’daki ‘Kümbetli Cami’ avlusunda yer alan türbe, kare kaide üzerine sekizgen gövde, içten kubbeli ve dıştan sivri külahlı mimarisiyle Osmanlı dönemi anıt mezarlarının ayakta kalan nadide örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.
Ziyaretçiler türbenin kapalı olmasından şikayetçi. Adana’dan gelen Faruk Demircan, “Türbeyi gezmeye geldim ama kapıları kapalıydı. Bir vatandaş olarak içeriyi görmek isterdim. Değerlerimize sahip çıkılmasını bekliyoruz” dedi.
Tarihi yapının hem Selçuklu hem de Osmanlı izlerini taşıdığını belirten Süleyman Kandemir, “Çayıralan, Selçuklu’nun Anadolu’ya fethinden sonra kurulan ilk yerleşimlerden biridir. Türbe, Osmanlı usulüne göre yapılmış; alt kat türbe, üst kat ise zamanla medrese olarak kullanılmış. Yurt içinden ve yurt dışından ziyaretçiler geliyor. Bu yapı hem tarihi hem de mimari açıdan çok değerli” ifadelerini kullandı.
2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenerek koruma altına alınan türbe, taş işçiliği, süslemeleri ve mimarisiyle tarihi değerini koruyor. Vatandaşlar ise bu kültürel mirasın daha iyi korunmasını ve tanıtılmasını talep ediyor.