Eskişehir’in Odunpazarı ilçesine bağlı kırsal Süpüren Mahallesi’nde, görünümüyle mancınığa benzetilen ve yaklaşık bir asırdır ayakta kalan su kuyusu, köy halkının hem geçmişte hem bugün su ihtiyacını karşılayan önemli bir yapı olarak dikkat çekiyor. Kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen köyün su ihtiyacını uzun yıllar karşılayan bu tarihi kuyu, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar için büyük önem taşıyor.
Yaklaşık 12 metre derinliğe sahip olan kuyu, zamanla teknolojinin gelişmesiyle birlikte dalgıç pompa sistemiyle iki ayrı noktaya su sağlayacak şekilde yapılandırılmak isteniyor. Böylece kuyunun su seviyesi korunarak hem içme suyu hem de hayvan sulama gibi ihtiyaçlara daha etkin cevap verilmesi planlanıyor.
87 yaşındaki köy sakini Hacı Hüseyin, kuyunun geçmişine dair bilgiler vererek şu ifadeleri kullandı: “Ben çocukken de bu kuyu vardı. Kim kazdı, ne zaman yapıldı bilen yok. Belki de bu köyden çok daha yaşlı. Şu an düzenli olarak kullanılmıyor ama hayvanlarımız zaman zaman buradan su içiyor. Su hâlâ bol. Muhtar yeni bir çeşme yaptırdı ama suyun nereden alınacağı henüz netleşmedi.”
Tarihi dokusunu koruyan ve görsel olarak da dikkat çeken bu su kuyusu, yalnızca bir su kaynağı değil, aynı zamanda köyün geçmişine ışık tutan yaşayan bir miras niteliğinde. Süpüren Mahallesi sakinleri ise bu yapının korunarak gelecek nesillere aktarılmasını istiyor.