Kırım Tatar Türkleri, 1944’te yaşadıkları büyük sürgünün 81. yıl dönümünde Ankara’da bir araya gelerek unutulmaz bir anma etkinliği düzenledi. Ulus Meydanı’nda gerçekleştirilen törende tarih, acı ve direnç bir kez daha hatırlandı.
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, ellerinde “Unutmayacağız, pes etmeyeceğiz” ve “Millet, Vatan, Kırım” yazılı dövizler taşıyan katılımcılar; Türkiye, Ukrayna ve Kırım bayraklarıyla meydanı doldurdu. Anma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Ukrayna ve Kırım milli marşlarının okunmasıyla başladı. Ardından sürgün sırasında hayatını kaybedenler için dualar edildi.
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin yaptığı konuşmada, 1944 sürgününün derin izler bıraktığını ancak Kırım Tatar halkının dimdik ayakta durduğunu belirtti. Şahin, Ukrayna yönetimi döneminde Kırım Tatarlarının yeniden toparlanmaya başladığını ancak 2014’teki Rusya ilhakı ile tüm kazanımların geri alındığını vurguladı.
“Rus halkına bir düşmanlığımız yok, ama diktatörlüğe direncimiz var” diyen Şahin, Kırım Tatarlarının kendi vatanlarında, özgürce yaşayabilecekleri bir gelecek kurmak istediklerini ifade etti. Etkinlikte sık sık “Vatan Kırım’dır” mesajı ön plana çıktı.
81 yıl geçmesine rağmen Kırım Tatarlarının sürgün acısı hâlâ taze. Ancak bu anma, unutmamakta ve hak mücadelesinden vazgeçmemekte ne kadar kararlı olduklarının da en güçlü göstergesi oldu.