Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi, 9. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kongre, 9-11 Ekim 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek ve ulusal ile uluslararası katılımcılar tarafından toplam 165 bildiri sunulacak.
Kongre programı, uluslararası düzeyde davetli konuşmacıların katılacağı iki panel ve gastronomi turizmi sektör paydaşlarının yer alacağı özel bir sektör panelini kapsıyor. Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, etkinliğin Kayseri Üniversitesi ve gastronomi şehri Kayseri için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
Prof. Dr. Karamustafa, kongrenin tarihçesine değinerek, ilk olarak Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde başlatılan etkinliğin, Çanakkale Onsekiz Mart, Kocaeli, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Sakarya ve Afyon Kocatepe Üniversitelerinde düzenlenerek akademik etkileşimi artırdığını vurguladı. Küresel pandemi nedeniyle 2020 yılında yapılamayan kongre, 2023 yılında Kastamonu Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle, 2024 yılında ise Kuşadası’nda Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmişti.
Kongrenin Kayseri’de yapılmasının, gastronomi turizmi alanında güncel araştırmaların paylaşılmasına, akademisyenler ve sektör temsilcilerinin iş birliği fırsatlarını değerlendirmesine olanak sağlayacağını ifade eden Rektör, şehrin gastronomi zenginlikleri ve kültürel mirasının tanıtımına önemli katkılar sunacağını söyledi.
Prof. Dr. Karamustafa, etkinliğin gerçekleşmesinde destek veren Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, yerel belediyeler, sektör temsilcileri, STK’lar ve sponsorlara teşekkür ederek emeği geçen tüm mesai arkadaşlarına da teşekkürlerini iletti. Rektör, Kayseri Üniversitesi olarak bilimsel bilgi üretimini destekleyen, turizm ve gastronomi alanında ulusal ve uluslararası iş birliklerini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Kongre açılışı 9 Ekim 2025 Perşembe günü saat 09.30’da 15 Temmuz Merkez Yerleşkesi’nde yapılacak. Akademisyenler, araştırmacılar, sektör paydaşları ve basın mensupları davet edildi. Etkinliğin, katılımcılar için verimli ve paylaşım dolu bir süreç olacağı ifade edildi.
Kayseri Üniversitesi, gastronomi turizmi alanındaki bu uluslararası etkinlik ile akademik ve sektörel iş birliğini güçlendirmeyi, Kayseri’nin gastronomi potansiyelini ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmayı hedefliyor.