Çankırı'da 23 Temmuz Günü Nöbetçi Eczaneler Çankırı'da 23 Temmuz Günü Nöbetçi Eczaneler

ÖZEL HABER/Türk Kızılay’ı Çankırı’da Kan Bağışı Etkinliği düzenleyecek.
21 Mayıs 2024 Tarihinde Çankırı Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi’nde “Birbirimize Candan Bağlıyız” “Sen de kan bağışçımız ol, ihtiyacı olan milyonları hayata bağlayalım!” sloganı ile sabah saat 09:00 ile akşam saat 18:00 saatleri arasından kan bağışçılarına kapılarını açacak.
Kan bağışı yapmak isteyen vatandaşlar ile ilgili olarak önem arz eden bir konu Resimli bir kimlik belgesi ile başvuru yapmaları gerekiyor.

Neden kan bağışçısı olunur?


Hasta bireyin sağlığına kavuşmasına yardımcı olmak düşüncesi ile bağışçı psikolojik olarak rahatlar ve kendisini huzurlu hisseder. Donörün (bağışçı-kan veren) kanında yağ oranının düşmesi yani sıra AIDS, Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz hastalıklarının taramasından geçmesini sağlar.
 

Kan vermenin sağlığa yararı var mı?


Kan bağışının insan sağlığına tıbbi olarak kanıtlanmış yararı ya da zararı bulunmamaktadır. Bağışlanan 1 ünite kan bağışı ile 3 farklı ihtiyaç sahibinin tedavisine katkıda bulunur.


Alınan kan kime veriliyor?


Kan bağışında, organ bağışında olduğu gibi, alıcı ve vericilerin birbirini tanımaması esastır. Ayrıca bağışçı bilgileri kişisel verilerin korunması kanunu gereği koruma altındadır. Kan bağışı süreci Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan rehber doğrultusunda gerçekleşmektedir. İlgili rehbere göre bağış ile ilgili verilerin üçüncü kişilerle paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Kaynak: Burak Kaya