Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2025 Dış Ticaret İstatistiklerini açıkladı. Çankırı’nın dış ticaret verileri, ilin ihracat performansının ithalatı fazlasıyla karşıladığını ortaya koydu. TÜİK verilerine göre, Temmuz ayında Çankırı’dan yapılan ihracat 51 milyon 720 bin dolar olarak kaydedilirken, ithalat ise 18 milyon 844 bin dolar oldu. Bu sonuçla ihracatın ithalatı karşılama oranı %274,5 seviyesinde gerçekleşti.

İhracatta ürün grubu bazında en yüksek payı “İç ve Dış Lastik İmalatı” aldı. Temmuz ayında bu alandaki ihracat 37 milyon 769 bin dolar ile toplam ihracatın önemli bir kısmını oluşturdu. Bunu 6 milyon 781 bin dolar ile “Makarna, Şehriye, Kuskus ve diğer unlu mamuller imalatı”, 2 milyon 461 bin dolar ile “Ana demir ve çelik imalatı” takip etti. Temmuz ayında Çankırı’dan toplam 41 farklı ürün grubu ihraç edildi. Bu veriler, ilin özellikle lastik ve gıda sektörlerindeki üretim kapasitesini ve uluslararası pazardaki talebi gözler önüne seriyor.

Türkiye’nin Orkinos İhracatı 130 Milyon Dolara Ulaştı: Japonya ve Güney Kore Başta
Türkiye’nin Orkinos İhracatı 130 Milyon Dolara Ulaştı: Japonya ve Güney Kore Başta
İçeriği Görüntüle

İthalatta ise 66 farklı ürün grubu yer aldı. İlk sırada 5 milyon 349 bin dolar ile “Birincil formda plastik ve sentetik kauçuk imalatı” yer alırken, 3 milyon 181 bin dolar ile “Temel kimyasal maddelerin imalatı” ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırayı ise 2 milyon 264 bin dolar ile “Diğer çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi” aldı. Bu veriler, ilin ithalatta özellikle sanayi ve tarım hammaddelerine olan ihtiyacını ortaya koyuyor.

Ülke bazında ihracatta Almanya lider konumda. Çankırı’dan Temmuz ayında Almanya’ya yapılan ihracat 18 milyon 264 bin dolar olarak gerçekleşti. Almanya’yı 4 milyon 481 bin dolar ile Macaristan ve 4 milyon 302 bin dolar ile Birleşik Krallık takip etti. İthalatta ise Japonya 2 milyon 134 bin dolar ile ilk sırada yer aldı. İtalya 1 milyon 929 bin dolar ve Fransa 1 milyon 726 bin dolar ile Japonya’yı izledi. Bu tablo, Çankırı’nın hem Avrupa hem de Asya pazarlarıyla güçlü ticari ilişkiler kurduğunu gösteriyor.

TÜİK verileri, Çankırı ekonomisinin ihracata dayalı büyüme stratejisini net bir şekilde ortaya koyuyor. Lastik sektörü ihracatın temelini oluştururken, gıda ve çelik ürünleri de önemli katkı sağladı. İthalatta ise sanayi ve tarım sektörlerinin hammaddeye olan talebi öne çıkıyor. İhracatın ithalatı karşılama oranındaki yüksek değer, ilin dış ticaret dengesinin güçlü olduğunu ve uluslararası pazarda rekabet avantajına sahip olduğunu gösteriyor.

Temmuz 2025 verileri, Çankırı’nın farklı ürün grupları ve pazarlarla çeşitlendirilmiş bir dış ticaret stratejisine sahip olduğunu doğruluyor. Çankırı’dan 82 ülkeye ihracat yapılırken, 30 farklı ülkeden ithalat gerçekleştirildi. Bu çeşitlilik, ilin ekonomik dinamizmini ve küresel ticaretteki konumunu güçlendiriyor.

Kaynak: Haber Merkezi