Bursa'da kendilerini polis olarak tanıtan organize dolandırıcılık şebekesi, yaşlı bir çifti yaklaşık 2,5 ay boyunca psikolojik baskı altında tutarak yaklaşık 100 milyon lira dolandırdı. Olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 14 şüpheli gözaltına alınırken, 6 kişi tutuklandı.
Edinilen bilgilere göre, şüpheliler yurt dışından temin ettikleri açık hatlar üzerinden yaşlı çifti arayarak kendilerini polis olarak tanıttı. Dolandırıcılar, mağdurlara adlarına çok sayıda telefon hattı ve banka hesabı açıldığını, bu hesapların terör örgütleri tarafından kullanıldığını öne sürerek güvenlerini kazandı.
Şüpheliler, yürütüldüğünü iddia ettikleri soruşturma kapsamında evde arama yapılacağını ve ziynet eşyaları üzerinde parmak izi incelemesi gerçekleştirileceğini söyleyerek çifti yönlendirdi. Bu yöntemle yaklaşık 4 milyon 250 bin lira değerindeki döviz ve ziynet eşyalarını teslim alan şebeke, daha sonra mağdurların kredi kartlarını kullanarak paravan şirketler üzerinden yaklaşık 7 milyon 600 bin liralık harcama yaptı.

Bununla da yetinmeyen dolandırıcılar, yaşlı çifte ait 7 taşınmazı gerçek değerlerinin çok altında sattırdı. Suçun ortaya çıkmasını önlemek amacıyla mağdurların cep telefonlarındaki mesajlaşmalar ve dijital veriler de çete üyeleri tarafından sildirildi.
Yaklaşık 2,5 ay süren dolandırıcılık sürecinin sonunda şüphelilerin, "Operasyon başarıyla tamamlandı, gözünüz aydın" diyerek mağdur çifte tatlı ikram edip evden ayrıldığı öğrenildi. Yapılan incelemelerde çiftin toplam zararının yaklaşık 100 milyon lira olduğu belirlendi.
Mudanya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri tarafından başlatılan soruşturmada, ilk aramaların yurt dışından gerçekleştirildiği tespit edildi. Yaklaşık altı ay süren teknik ve fiziki takip kapsamında 40 farklı güvenlik kamerasına ait 70 saatlik görüntü incelenerek şüphelilerin kimlikleri belirlendi.
Bursa merkezli olarak İstanbul, Mersin, Şanlıurfa, Rize, Artvin, Aydın, Konya ve Sarp Sınır Kapısı'nda düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 14 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyale el konulurken, suçtan elde edildiği değerlendirilen 3 araca da el konuldu.
Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 6'sı çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. 5 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilirken, 3 kişi savcılık tarafından serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında olaya karıştığı belirlenen 3 şüphelinin ise başka suçlardan cezaevinde bulunduğu öğrenildi.



