Banka hesaplarını üçüncü kişilere kullandırdığı için hakkında çok sayıda dava açılan 30 yaşındaki Nejat Yazıcı’nın yaşadıkları, IBAN paylaşımının doğurabileceği sonuçları bir kez daha gündeme getirdi. Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yaşayan Yazıcı, hesaplarının dolandırıcılık olaylarında kullanılması nedeniyle yaklaşık 30 ay cezaevinde kaldığını ve ailesiyle birlikte mağdurların zararlarını karşılamak için yaklaşık 4 milyon lira harcadıklarını söyledi.
E-ticaret vaadiyle hesaplarını teslim etti
Yazıcı’nın iddiasına göre olay, 2022 yılında sosyal medya üzerinden tanıştığı kişilerin kendisine e-ticaret işi teklif etmesiyle başladı. Borçları nedeniyle teklifi kabul ettiğini belirten Yazıcı, 1 Temmuz 2022’de banka hesaplarını İstanbul’da söz konusu kişilere elden teslim ettiğini anlattı.
Kendisine ödeme yapılacağı söylenmesine rağmen para alamadığını ifade eden Yazıcı, 22 Temmuz’da bankalara giderek hesaplarını kapattırdığını söyledi. Daha sonra malulen emekli maaşını çekmek istediğinde hesabında dolandırıcılık soruşturması kapsamında bloke bulunduğunu öğrendiğini belirtti.
Yazıcı, hesaplarının dolandırıcılık eylemlerinde kullanıldığını fark etmesinin ardından ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduğunu, ancak zamanla kendi adına da davalar açılmaya başladığını dile getirdi.

97 dosyayla karşı karşıya
Hakkında toplam 97 dosya bulunduğunu belirten Yazıcı, bunların bir bölümünde yargılama sürecinin henüz başlamadığını, bazılarında ise işlemlerin devam ettiğini söyledi. Sonuçlanan 17 dosyasına ilişkin de açıklama yapan Yazıcı, bu dosyaların 11’inde infaz aşamasında bozma kararı verildiğini, diğer 6’sında ise ret kararı çıktığını ifade etti.
Yaklaşık 4 milyon lira zarara uğradığını söyleyen Yazıcı, mağdurların zararlarını ailesinin desteğiyle karşıladıklarını belirtti. Kız kardeşinin ve babasının kredi çektiğini, avukatlık masraflarının da aileyi zor durumda bıraktığını anlatan Yazıcı, yaşadığı sürecin işini ve yaşamını olumsuz etkilediğini kaydetti.
Yazıcı, gençlere yönelik uyarısında şu ifadeleri kullandı:
“Vatandaşları da, gençleri de uyarıyorum; kesinlikle hesaplarını, IBAN'larını üçüncü kişilerle paylaşmasınlar. Ben yandım, başkası yanmasın.”
Babası da yaşadıkları sıkıntıları anlattı
Nejat Yazıcı’nın babası Bülent Yazıcı da oğlunun yaşadığı süreçte ailenin ciddi maddi sıkıntılarla karşılaştığını söyledi. Oğlunun banka kartlarını üçüncü kişilere verdiğini sonradan öğrendiğini belirten baba Yazıcı, mağdurların zararlarının karşılanması ve hukuki süreçler nedeniyle büyük borç yükü altına girdiklerini ifade etti.
Oğlunun dosyalarıyla ilgilenmek için haftanın birçok günü adliyeye gittiğini anlatan Bülent Yazıcı, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini istedi.
Olay, banka hesaplarının ve IBAN bilgilerinin üçüncü kişilere kullandırılmasının ciddi hukuki ve mali sonuçlar doğurabileceğini bir kez daha ortaya koydu. Yazıcı ailesinin yaşadığı süreçle ilgili hukuki işlemlerin ise devam ettiği belirtildi.



