Gaziantep’te oto tamirciliği sektörü, eleman sıkıntısıyla karşı karşıya. Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde bulunan sanayi sitelerinde yaklaşık 5 bine yakın işletme, kalfa ve çırak bulmakta zorlanıyor. Ustalar, aylık 50 bin TL civarında maaş vermelerine rağmen gençlerin, işin “kirli, yağlı ve ağır” olduğu gerekçesiyle sektöre ilgisiz kaldığını belirtiyor.

Çankırı Anahtar Parti İl Başkanı AK: “Çiftçi Ayakta Kalmazsa, Devlet de Kaybeder”
Çankırı Anahtar Parti İl Başkanı AK: “Çiftçi Ayakta Kalmazsa, Devlet de Kaybeder”
İçeriği Görüntüle

Ustalar, çırak ve kalfa eksikliğinin sektörün geleceğini tehdit ettiğini ifade ediyor. Ailelerin çocuklarını sanayi ortamına göndermemesi ve gençlerin masa başı işlere yönelmesi, kalifiye eleman yetiştirmeyi güçleştiriyor. Geleneksel olarak “eti senin kemiği benim” anlayışıyla yetişen ustalar, artık gençlerin maaş odaklı ve kolay iş beklentisiyle hareket ettiğini vurguluyor.

Sanayiciler, mesleklerini devredecek eleman bulmakta zorlanıyor. 30 yıllık oto tamir ustası Abdulkadir Güneş, 50 bin TL’ye çalışacak kalfa bulamadıklarını, işin ağır ve kirli olmasının gençleri caydırdığını belirtti. 12 yıllık zorunlu eğitimin de eleman yetiştirmeyi engellediğini ifade eden Güneş, sektörün son nesillerle sınırlı kalabileceğine dikkat çekti.

Oto tamir ustası Recep Can ise, gençlerin sanayiye gelmek istemediğini, elini yağa sürer sürmez işi bırakmak istediklerini söyledi. Ustalar, sektörün geleceği için eleman yetiştirmenin önemine vurgu yaparak, gençleri mesleğe yönlendirecek çözümler arıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı