Mümtaz'er Türköne, akademisyen, yazar ve köşe yazarıdır. Eski milliyetçi görüşleriyle tanınan Türköne, 1980'deki askeri darbenin ardından tutuklanmış, uzun yıllar gazetecilik yapmış ve Zaman Gazetesi'nin ardından kayyum dönemiyle Yarına Bakış gazetesinde de köşe yazarlığı yapmıştır.
Mümtaz'er Türköne kimdir?
Mümtaz'er Türköne, 1956 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiş ve Türk akademik ve gazetecilik dünyasında önemli bir isimdir. Eğitimine Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde devam etmiş, ardından aynı fakültede yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyerine adım atmıştır. 1993 yılında doçentlik unvanını kazanmış ve akademik dünyada tanınan bir figür haline gelmiştir.
1980 Askeri Darbesi sonrası yaşadığı tutukluluk süreci, Türköne'nin hayatında önemli bir dönüm noktası olmuştur. Mamak Cezaevi'nde yaşadığı bu süreçte ağır işkencelere maruz kalmış, bu deneyimler onun sonraki kariyerini ve bakış açısını şekillendirmiştir. Akademik kariyerinin yanı sıra, Türköne, Zaman Gazetesi'nde uzun yıllar köşe yazarlığı yaparak geniş bir okur kitlesi edinmiştir. Zaman Gazetesi'ne kayyum atanmasının ardından Yarına Bakış gazetesinde yazılarına devam etmiştir.
2011 Türkiye Genel Seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) İstanbul milletvekili aday adayı olmuş, ancak bu süreçte Atatürkçülük ile ilgili yaptığı açıklamalar ve eleştirileriyle dikkat çekmiştir. 2011 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atanmış, fakat bu görevinden kısa bir süre sonra istifa etmiştir.
Mümtaz'er Türköne, 15 Temmuz 2016'daki askeri darbe girişiminin ardından Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı olduğu iddialarıyla gözaltına alınmış ve "FETÖ/PDY'nin amaçlarına hizmet etmek" suçlamasıyla tutuklanmıştır. 2017 yılında “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasından beraat etmiş, ancak “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan hapis cezası almıştır.
Hukuk mücadelesi uzun süren Türköne, farklı mahkeme kararları ve temyiz süreçleri ile yargı sürecine devam etmiştir. 2020 yılında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından yargılamanın yeniden yapılması gerektiği belirtilmiş, ardından Yargıtay, eksik inceleme gerekçesiyle ceza kararını bozmuştur. Yeniden yargılanmaya başlanmış ve 2022 yılında "silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmıştır.
Mümtaz'er Türköne’nin akademik kariyeri ve siyasi hayatı boyunca yaşadığı deneyimler, onun Türk siyaset ve medya dünyasında önemli bir figür olarak anılmasını sağlamıştır. İki evliliği olmuştur; ilk eşi Doç. Dr. Mualla Kavuncu ile boşanmış, ikinci evliliğini ise Özlem Piltanoğlu ile yapmış ve 2011 yılında anlaşmalı olarak boşanmıştır.
Mümtaz'er Türköne kaç yaşında?
Mümtaz'er Türköne, 1956 yılında doğmuştur. 2024 yılı itibarıyla 68 yaşındadır.
Mümtaz'er Türköne nereli?
Mümtaz'er Türköne, 1956 yılında İstanbul'da doğmuştur fakat aslen nereli olduğuna dair bir bilgi bulunmamaktadır.
Mümtaz'er Türköne evli mi?
Mümtaz'er Türköne evlidir. İlk eşi Doç. Dr. Mualla Kavuncu ile evlenmiş, ardından ikinci eşi Özlem Piltanoğlu ile 2011 yılında anlaşmalı olarak boşanmıştır.
Mümtaz'er Türköne ne iş yapıyor?
Mümtaz'er Türköne, Türk öğretim üyesi, köşe yazarı ve siyasetçidir. 1980'lerde milliyetçi görüşleriyle tanınan Türköne, uzun yıllar Zaman Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapmıştır. Aynı zamanda Tanzimat dönemi siyasî fikirleri üzerine çalışmalar yapmaktadır. 2011 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nden İstanbul milletvekili aday adayı olmuş, ardından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliği gibi görevlerde bulunmuştur. Bunun yanı sıra, TRT 1'de gazeteci Emre Aköz ve spiker Tülay Tüzün ile Gündeme Dair adlı tartışma programını sunmuş ve birçok medya platformunda yer almıştır.
Mümtaz'er Türköne'nin kitapları
Siyasi İdeoloji Olarak İslamcılığın Doğuşu
Cemaleddin Afgani
Siyaset
Darbe Peşinde Koşan Bir Nesil 68 Kuşağı
Sözde Askerler
Türkiye'nin Kayıp Halkası
Türklük ve Kürtlük
Türk Modernleşmesi
Modernleşme, Laiklik
Siyasi, Tarihi, Dini ve Kültürel Boyutlarıyla İslam ve Şiddet
Türkler, İslamiyet ve Hilafet
Kürt Meselesi Nasıl Çözülmez (Hüseyin Yayman ile)