Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Engelli Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma’ programında engelli istihdamına dair önemli açıklamalarda bulundu. Engelsiz İŞKUR Platformu ve Engelli İstihdamı Reform Paketi’nin tanıtıldığı etkinlikte, engelli bireylerin iş hayatına katılımını artıracak yenilikler paylaşıldı.

Bakan Işıkhan, Türkiye genelinde 10 bin engelli vatandaş için İşgücü Uyum Programı kapsamında kamu kurumlarında özel kontenjan tahsis edileceğini belirtti. Bu sayede engelli bireyler, kamu kurumlarında kısmi zamanlı olarak çalışma hayatıyla tanışacak. Ayrıca, özel sektöre geçişlerini destekleyecek eğitimlerle beceriler kazandırılacak.

Sanayide Yüzler Güldü: Bakan Kacır’dan Büyüme Vurgusu Sanayide Yüzler Güldü: Bakan Kacır’dan Büyüme Vurgusu

İŞKUR Gençlik Programı hakkında da bilgi veren Işıkhan, programın üniversite öğrencilerine eğitim hayatlarını aksatmadan iş deneyimi kazandıran esnek bir model olduğunu vurguladı. Program kapsamında bugüne kadar 82 bine yakın öğrenciye yaklaşık 496 milyon lira ödeme yapıldı.

Engelli bireylerin istihdamını artırmak için 2014 yılından beri mesleki eğitim, rehabilitasyon, işe uyum ve destek teknolojilerine 500 milyon liraya yakın kaynak aktarıldığını ifade eden Işıkhan, işverenlere yönelik ücret desteği, iş koçluğu ve iş yeri düzenleme yardımları gibi kapsamlı desteklerin sürdüğünü anlattı.

Özellikle otizm, Down sendromu ve serebral palsi gibi özel gereksinimleri olan bireylerin istihdamını hedefleyen Destekli İstihdam Projesi’nin, uzun vadeli uyum ve başarı sağlamayı amaçladığını belirten Bakan, bu modelin hem engelli bireylere hem işverenlere önemli avantajlar sunduğunu söyledi.

Engelli hibe desteklerinin 400 bin liradan 580 bin liraya yükseltildiğini de açıklayan Işıkhan, başvuru ve değerlendirme süreçlerinde de kolaylaştırıcı düzenlemeler yapıldığını aktardı. Ayrıca, idari para cezalarından elde edilen kaynakların engelli istihdam projelerinde kullanılması sayesinde bu alandaki yatırımların arttığını belirtti.

Işıkhan, “Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir istihdam vizyonu ile engelli kardeşlerimizin iş hayatına katılımını desteklemeye devam ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı