ÖZEL HABER/Çankırı’nın Efsane İmamı ‘Jet İmam’! Metin Yılmaz, Eski Ramazanları Anlattı

Çankırı'nın tarihini en iyi bilen isimlerden biri olan Araştırmacı-Yazar ve Karikatürist Metin Yılmaz, Çankırı’nın geçmişine ışık tutmaya devam ediyor. Arşivinde binlerce belge ve fotoğraf bulunduran Yılmaz, cankirihaber.net’teki son yazısında eski Ramazanları ve Çankırı’nın unutulmaz imamı "Jet İmam"ı anlattı.

Çankırı Yeni Camii’nde imamlık yapan ve özellikle teravih namazlarındaki coşkulu cemaat yoğunluğuyla tanınan Jet İmam, döneminin en dikkat çeken isimlerinden biri olarak hafızalarda yer etti. Hızlı ve etkileyici üslubuyla namaz kıldırması sebebiyle bu lakabı alan Jet İmam, o dönemde camiyi tıklım tıklım dolduran cemaatiyle meşhurdu.
 

Araştırmacı-Yazar ve Karikatürist Metin Yılmaz'ın "Çankırı’nın Jet imamı: Hakkı Hoca" Başlıklı yazısı;
 

Çerkeş’te Birlik ve Beraberlik Vurgusu: Geleneksel Halk İftarında 3 Bin Kişi Buluştu Çerkeş’te Birlik ve Beraberlik Vurgusu: Geleneksel Halk İftarında 3 Bin Kişi Buluştu

Çankırı Mimar Sinan Mahallesi'nde “Jet İmam” namıyla bilinen Hakkı Emiroğlu’nun görev yaptığı Yeni Cami (1754), 60'lı 70'li yılların Ramazan aylarında ayakkabılıklarına kadar tıka basa dolu olur, Çankırı’nın en uzak noktasındakiler bile rağbet ederdi.

Çocukluğumda defalarca teravih kıldığım için bu duruma bizzat şahit oldum. Jet İmam adı caminin de hocanın da adının önüne geçtiğinden cemaati, çocuklar ve gençlerden oluşur; çok az yaşlı gelirdi. 
Jet imamın Teravih namazını 16 dakikada kıldırması sadece Çankırı’da değil, Türkiye çapında da yankı bulmuş, 1968 yılı Ramazan’ında ulusal Günaydın gazetesine manşet olmuştu.
Hakkı Hoca, camisinde teravih namazını kıldırdıktan hemen sonra yakınındaki Büyük Cami’ye geçerek vitir namazını da orda tekrarlardı... Öyle ki; Ramazan ayında Büyük Cami’de vaaz sonrası imamlık yapan Çankırı Müftüsü Seyfullah Kotanoğlu namazı bitirip yüzünü cemaate döndüğünde, onu karşısında görünce “Allah Allah…” kabilinden başını sallarmış...

Müftü Seyfullah Kotanoğlu aralarındaki muhabbete rağmen kendisine defalarca murakıp (denetçi) göndermiş; ancak her defasında Hakkı Hoca’nın namazı düzgün kıldırdığı rapor edilmiştir.

Çankırı’nın Jet Imamı Hakkı Hoca (1)-2

1922 doğumlu olan Hakkı Hoca, okuma yazmayı sonradan öğrenerek dışarıdan bitirme yoluyla ilkokul diploması almış ve akabinde imam olarak görevlendirilmiştir…
İmamlığının yanı sıra, diğer bilinen özelliği marangoz olmasıdır. Evinin bahçesinde kurduğu tezgâhıyla doğrama işleri (kapı, pencere) yapardı. Kasnak da yapardı. Sonraları, mobilya tarzı büfe imalatı da yapmaya başladı… Onun yaptığı işçilik harikası büfeler, birçok Çankırılının salonunu süslerdi.

Hakkı Hoca; görev yaptığı Yeni Cami’nin onarım işlerini de bizzat kendisi yapmış, müftülükten hiç ödenek almamıştır.
Bir gün rahatsızlanarak kan kusmaya başlayan Hakkı Hoca,  komşuları Gamzeliler ’in traktörüyle acil Ankara’ya nakledilir. Numune Hastanesi’nde zatülcenp tedavisi görerek Çankırı’ya döner. Eşinin beyaz soğanı balla ayazlatıp hazırladığı kürle ve karaturpun içine konan balla şifa bulur, 3 günde ayağa kalkar. Ayaklanınca camisine koşar ve marangoz tezgâhının da başına geçer.
Sıkı bir Demokrat Partili olan Hakkı Hoca, dışarıda daima fötr şapkasıyla dolaşır, sert görünümünün aksine çok cana yakın, şakacı, Çankırı’da herkesin sevip saydığı sempatik bir din adamıdır.

Çankırı’nın Jet Imamı Hakkı Hoca (4)-1

Gizli ilimler konusunda derinliği bilinen Hakkı Hoca’nın güzel bir kol saati vardır, abdest alırken bu saati sık sık unutur, arkasından getirirlermiş…
Bir gün yine unutmuş saatini ama bu defa getiren olmamış… Kızmış Hakkı Hoca ve gece Esma çekmiş…
Sabah adam saati kapıya getirmiş, “Sabaha kadar uyutmadın; şu saatini al da beni rahat bırak…” diye sitem etmiş.

Hakkı Hoca’nın Hacer hanımla evliliğinden 3 kız evladı vardır.
1974’te emekli olup Bursa’ya yerleşir, 2005’te rahmetli olur. Kabri Bursa’dadır. Allah mekânını cennet eylesin...
[email protected]

HABER: Burak Kaya

Kaynak: Burak Kaya