ÖZEL HABER/ Çankırı Ahi Yaren Meclisi Gençlik, Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği, dijital çağın getirdiği kültürel dönüşüme karşı anlamlı bir projeyle dikkat çekti. Dernek tarafından hazırlanan “Dijital Kültür Gelişmeleri Karşısında Yerel Kültürün Sahiplenilmesi” adlı proje, İçişleri Bakanlığı desteğiyle hayata geçiyor.

Proje Koordinatörü Ahmet Absarlıoğlu, Çankırı Haber.net’ten Burak Kaya’ya yaptığı açıklamada, çalışmanın temel amacının gençleri dijital bağımlılıktan kurtararak, kendi kültürel kökleriyle yeniden buluşturmak olduğunu söyledi.

“Gençlerimizin internet kültüründen sıyrılıp öz kültürleriyle yetişmelerini istiyoruz. Bu amaçla Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden akademisyen hocalarımızın katılımıyla üç günlük eğitim programı düzenleyeceğiz,” dedi.

Projede, dijital bağımlılığa maruz kalmış veya bu riski taşıyan 18–30 yaş arası 30 gence yönelik eğitimler gerçekleştirilecek. Katılımcılar, hem akademik eğitim hem de Yaran kültürü uygulamalarıyla geleneksel değerleri tanıma fırsatı bulacak.

Eğitimler, 19–21 Kasım tarihlerinde Çankırı Büyük Otel’de yapılacak. Çalışmalara, Çankırı’daki Yaren derneklerinin yanı sıra Kütahya Simav, Afyon Sandıklı ve Sakarya’dan da kültürel temsilciler katılacak.

Absarlıoğlu, “Bu proje, sadece bir kültür aktarımı değil; aynı zamanda gençlerimizin kimliğini yeniden keşfetme fırsatıdır,” diyerek Çankırılılara çağrıda bulundu:

“Yolu sevgiden geçen, ‘Ben Çankırılıyım’ diyen herkes bu kültüre sahip çıkmalı.”

Proje kapsamında ayrıca Yaran kültürünün geçmişten bugüne yolculuğunu anlatan bir kitap hazırlanacak ve kültürel mirasın dijital ortamda tanıtılması için bir web sitesi oluşturulacak.

Esnaf ve Sanatkar İçin Ahilik Kültürü Önemli Özmeriç’ten Açıklama
Esnaf ve Sanatkar İçin Ahilik Kültürü Önemli Özmeriç’ten Açıklama
İçeriği Görüntüle

Çankırı’da Dijital Çağda Yaran Kültürü Sahipleniliyor!

Kaynak: Selenay Ünlü