Karabük’ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen “Kaşık 2025 Sempozyumu”, geleneksel Türk el sanatlarını ve kültürel mirası sanatla buluşturuyor. Safranbolu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Karabük Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlik, farklı sergilerle büyük ilgi gördü.

Dijital Çağda Yaran Kültürü Sahipleniliyor: Çankırı’da Kültürel Miras İçin Yeni Proje Başladı
Dijital Çağda Yaran Kültürü Sahipleniliyor: Çankırı’da Kültürel Miras İçin Yeni Proje Başladı
İçeriği Görüntüle

Sempozyumun dikkat çeken bölümlerinden “Bir Kaşık Bin Hikâye” sergisinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı, Kırşehir Türk Halk Müziği Bağlama ve Ses Sanatçısı Cengiz Büyükşahin, 57. Alay’da şehit düşen akrabası Alioğlu Sait’e ait 120 yıllık kaşıkları sergiledi.

Büyükşahin, “Bu kaşıklar 1915’te Çanakkale’de şehit olan dedemin amcasına ait. Ailemiz için çok kıymetli bir emanet. Hiç kimsede bırakmam, hep yanımda taşırım.” diyerek duygularını dile getirdi.

Sanatçı ayrıca, Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş ile sahne alan ünlü kaşık ustası Abidin Ertek’e ait sahne kaşıklarını da sergiye getirdi. “Abdal kültürünün bir parçası olmaktan gurur duyuyorum.” diyen Büyükşahin, Türk halk müziği geleneğini yaşatmanın önemine vurgu yaptı.

Sempozyum kapsamında “Kaşıkta Sanat Var: Ustalar ve Çıraklar” ile “Kaşıklık Hayaller: 40 Çocuk 40 Hayal” sergileri de sanatseverlerle buluştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı