ÖZELHABER/ Kurban Bayramı için geri sayım devam ederken, bıçak bileme ustalarının da mesaisi başladı. Çankırı'da bıçakçılara giden vatandaşlar, bayram öncesi bıçaklarını ustalara teslim etti. Bayram yoğunluğunun sürdüğü Çankırı'da, bıçakçı ustaları yoğunluk içerisinde taleplere yetişmeye çalışırken, bıçaklar titiz bir şekilde taşlar yardımıyla bileniyor. Ustalar, merdiven altı bileme yapanlara karşı uyarıda bulundu.

Bıçak bilemenin Ustalık gerektirdiğini ifade eden Bıçakçı Ustası Osman Arpa, "Kurban Bayramına yaklaşmamızla beraber çok ciddi bir yoğunluk var. Bıçağı bilerken sıcaklığın yükselmemesi gerekiyor. Mahalle arasında veya kendi evinde bilemek isteyenler, bıçağın ısı işlem dediğimiz sulama işlemini kaçırabiliyor ve bıçak işlevsiz hale geliyor. O yüzden köreliyor ve ilk başta keskin gibi olsa da birkaç gün sonra körelme yaşanıyor. O sebeple profesyonel bir şekilde bıçak bilemesini gerçekleştiriyoruz." şeklinde konuştu.

Bıçak Bileme Ustası Osman Arpa, "1994 yılında bu mesleğe başladım. Hiç birşey bilmeden bu mesleğe atılıp kendi kendime öğrendim. Kendime bir jeneratör alıp işe başladım. Yorucu bir meslek ama zevkle yapıyorum. Halkla iç içe oluyorsunuz sürekli diyalogla halinde olmak çok güzel bir duygu. Gerçekten onun çok ayrı bir zevki var ama çocuklarımızı buraya getiremiyoruz yanımızda çalışıcak birilerini bulamıyoruz çocuklar parasını beğenmiyordunuz. Çünkü ticareti sevmiyorlar kazancı %80 ticaretten döner, parası az olursa tabii bereketli oluyor bırakamıyorsun bu işe girdin mi dönüşü olmuyor . Bıcak bilerkende bir tezgah açıyoruz ve üstüne bıcaklarımızı koyuyoruz bıcak bileme işi sayesinde tezgaha elimizdeki bıçakları koyuyoruz ki üç beş birşeyler kazanalım." dedi.

Günde Kaç Bıçak Bilemesi yapıyorsunuz?

Bıçakların Fiyatı şuan ne kadar?

Kızılırmak’ın En Yüksek LGS Puanını Alan Hüseyin Enes Buğday’ı Kaymakam Çitil Tebrik Etti Kızılırmak’ın En Yüksek LGS Puanını Alan Hüseyin Enes Buğday’ı Kaymakam Çitil Tebrik Etti

Osman Arpa, "Günde yaklaşık olarak 250-350 bıçak bilemesi zor oluyor çok dikkat edeceksin hafif hata da ya canından olursun yada yaralanırsın. O kadar titizlik ve dikkat isteyen bir iş yapıyorum. Satışı zor bir iş bıcak bilemeyi ben 15 TL den yapıyorum tezgahımda olan bıcaklar 150 TL'den başlayıp 500 TL'ye kadar çıkabiliyor tabi daha pahalılarıda var üç beş kuruş para kazanmak için burda iş yapıyoruz çok fazla kazanmıyoruz ama vatandaşlar bıcakları çok pahalı buluyor." ifadelerinde bulundu.

Kaynak: Berkay Tozlu