Çankırı’da sosyal belediyecilik anlayışı üretimle birleşti, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen ekilen buğdayların hasadını biçerdöverle bizzat yaptı. Üretilen buğdaylar dar gelirli vatandaşlar için una dönüştürülecek.
Yeniceköy mevkiindeki 40 dönümlük belediye arazisinde Ekim ayında ekimi yapılan ekmeklik buğdayların hasadına başlandı. Başkan Esen, sıcak yaz gününde boynuna havlusunu, başına çiftçi kasketini alarak biçerdöverin direksiyonuna geçti ve ilk buğday hasadını gerçekleştirdi. Hasat sonunda yaklaşık 12 ton buğday elde edilmesi, bu buğdaydan da 8 ton un üretilmesi hedefleniyor.
Elde edilen unun dar gelirli vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılacağını belirten Başkan Esen, uygulamalı tarım faaliyetlerinin belediyecilik açısından önemine vurgu yaptı. “Çiftçiyi desteklemekle kalmıyoruz, üretimin parçası oluyoruz. Boş arazileri değerlendirerek hem örnek oluyoruz hem de ihtiyaç sahiplerine destek veriyoruz,” diyen Esen, bu çabanın şehirde önemli bir farkındalık oluşturduğunu belirtti.
Daha önce aynı arazide ay çekirdeği ve kabak yetiştirildiğini hatırlatan Başkan Esen, bu yıl 12 dönümlük başka bir alanda da buğday ekimi yapıldığını ifade etti. Ayrıca patates, ay çekirdeği ve kabak gibi farklı ürünlerin de ekildiği bilgisini paylaşarak, üretilen tüm tarım ürünlerinin ihtiyaç sahibi ailelere paylaştırıldığını aktardı.
Bu yılın yeniliği ise tamamen organik, ata tohumu ile üretilen mısır oldu. Başkan Esen, “Bu yıl nostaljik bir lezzeti de halkımıza sunacağız. Dedelerimizden kalan tohumlarla yetiştirdiğimiz mısırları haşlayıp vatandaşımıza ikram edeceğiz,” dedi.
Çankırı Belediyesi’nin üretici belediyecilik modeli, halktan büyük takdir toplarken, Başkan Esen bu modeli yaygınlaştırmak için çalıştıklarını belirtti. Vatandaşların kendilerine gelerek “Bizim tarlayı da eker misiniz?” dediğini ifade eden Esen, üretime katılmak isteyen herkese destek verdiklerini ve bu sayede üretimin yaygınlaştığını vurguladı.
Çankırı Belediyesi, bu modeliyle yalnızca sosyal destek sunmuyor, aynı zamanda kırsalda üretimi teşvik ederek yerel ekonomiye de katkı sağlıyor. Belediye’nin tarım odaklı sosyal projeleri, hem dayanışmayı artırıyor hem de belediyecilik anlayışında yeni bir vizyon sunuyor.


