Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan seminerde açılış konuşması yapan ÇATSO Başkanı Hayrettin Çelikten, firmaların çalışacak işçi bulamadıklarını dile getirdi.

Çankırı’nın ticaret rakamları ile ilgili bilgilendirme yapan Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten, “Son 15 yılda ilimizde dış ticarette iyi bir yol alındı. Şöyle ki; oda başkanı olduğumda 5 adet ihracatçı vardı ilimizde. Şuan bu rakam 65’e çıktı. 18 milyon dolar olan ihracat rakamımız ise15 yılda 700 milyon dolara çıkmış durumda” diye konuştu.

“Bizim için ihracat çok önemli” diye konuşan Başkan Çelikten, “İlimizde ihracat potansiyeli olan ciddi firmalar var. Bunlara farkındalık olur yapacağınız haberler. Şehrimizde ihracatın büyümesi ile istihdam da büyüdü. İlimize şuanda 4 bin 500’e yakın kişi çalışmak için çevre illerden geliyor. Her zaman ve her platformda bunu dile getiriyoruz. Yerel yöneticiler sanayicilerimizin arkasından yetişemediler. İlimizin genelinde konut problemi var. Buradan sürekli dile getiriyoruz ucuz konut üretilmesi gerektiğini. Kentleşme ile sanayileşmenin at başı gitmesi gerektiğini defalarda belirttik. Şuanda geldiğimiz nokta; kırsalda olmamıza rağmen arsa üretilip ucuz konut yapılamadı” ifadelerine yer verdi.

Sanayileşmede Çankırı’ya her geçen gün artan bir talep olduğunu ifade eden Çelikten, “Talepleri durdurma noktasına geldik. Çünkü çalışacak insan bulamıyoruz. Çok acıdır ki, çoğu işsizlikten dert yanıyor ama firmalarımız ise çalışacak işçi bulamıyor.

Yaşamı ucuzlatmak gerekiyor. Bunun içinde ucuz konut üretmek gerekiyor. Sosyal donatılarımızı tamamlayamadık. Bu nedenle beyaz yakalıları tutmakta zorlanıyoruz. Buna rağmen gelişmelerden memnunuz. 700 milyon dolarlık ihracatımız var. Cari fazlamız da var. İlimizi bu yönde takdir ediyorum ama yapılacak çok şey var” dedi.

Seminerlere her geçen gün katılımın daha düşük olduğunu söyleyen Çelikten, “Bunla ilgili şöyle bir düşüncem oluştu. İhracatçı firmalarımızın departmanları var. Bu nedenle herhalde çok zaman kaybı olmasın diye gelmediler. Potansiyel olan arkadaşlarımızın katılmasını beklerdim. Her zamanki gibi katılım çok düşük. Ülkemizin içinden geçtiği ekonomik sıkıntılar nedeniyle herkes işiyle uğraşıyor” şeklinde konuştu.

Whatsapp Image 2024 06 01 At 14.04.04

Ağrı'da Türkiye'nin En Büyük Entegre Hayvancılık Tesisi İnşa Ediliyor Ağrı'da Türkiye'nin En Büyük Entegre Hayvancılık Tesisi İnşa Ediliyor

Açılış konuşmasının ardından Avrupa İşletmeler Ağı Karadeniz Konsorsiyumu çalışmaları, Rekabet istihbaratı, Hedef pazar tespiti, Rakip analizi, İhracatta devlet destekleri konularında konunun uzmanları tarafından bilgiler verildi.

Kaynak: Burak Kaya