Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer gündeme geldi. Bu yazıda Ahmet Özer'in hayatını ve kariyerini ele alacağız.
Ahmet Özer kimdir?
Prof. Dr. Ahmet Özer, 1960 yılında Van’ın Muradiye ilçesinde doğdu. Eğitim hayatına Muradiye Ortaokulu’nda başlayarak, Van Atatürk Lisesi’nde devam etti ve Hakkâri Lisesi’nde tamamladı. 1977 yılında Diyarbakır Lisesi’nden mezun olduktan sonra, 1980 yılında Van Eğitim Enstitüsü’nden, 1986 yılında ise Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümünden birincilikle mezun oldu. Aynı üniversitede Sosyoloji bölümünde yan dal yaptı.
Hacettepe Üniversitesi’nde “Aşiret Düzeni ve Brukanlar” tezi ile Sosyoloji alanında yüksek lisans yapan Özer, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde ise “Karl Popper ve Thomas Kuhn’un Bilim Felsefeleri Karşılaştırması” başlıklı teziyle Bilim ve Siyaset Felsefesi alanında ikinci bir yüksek lisans programını tamamladı. 1995 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde “GAP’ın Sosyo-Ekonomik ve Politik Boyutları” başlıklı doktora tezi ile Sosyoloji Doktoru unvanını kazandı. Mastır ve doktora tezleri kitap olarak yayımlandı.
1980’lerin sonunda Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bünyesinde GAP Projesi’nde uzman sosyolog olarak görev alan Prof. Dr. Özer, 1989 yılında Kürt Sorunu Raporu’na katkıda bulundu. 1992-1994 yılları arasında Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Almanya, İtalya, Fransa, Filistin ve İsrail’in paydaş olduğu Akdeniz Ülkeleri Kentsel Gelişme Projesi’nde görev aldı. Ayrıca, GAP Belediyeler Birliği’nin kuruluşunu gerçekleştirdi ve yedi yıl süreyle Genel Sekreterlik ve Yönetim Kurulu üyeliğini üstlendi.
Prof. Dr. Ahmet Özer, 1996 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Habitat II Zirvesi’nde Türkiye delegesi olarak yer aldı ve “Göç ve Kentleşme” başlıklı bir sunum yaptı. 1997 yılında ABD’nin sekiz eyaletinde demokrasi, insan hakları ve sosyolojik konularda araştırmalar yaptı ve bu çalışmasını “11 Eylül, ABD-Türkiye ve Küreselleşme” adıyla kitaplaştırdı.
1999 yılında Mersin Üniversitesi’nde “Osmanlı’dan Cumhuriyete Siyasal Kurum ve Düşüncelerde Süreklilik ve Değişme” tezi ile Siyaset Bilimi Doçenti unvanını aldı. Ancak, siyasal duruşu nedeniyle 2001 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından haksız bir şekilde Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’ne atanmış ve üniversite ile ilişkisi kesilmiştir. 2004 yılında YÖK aleyhine açtığı davayı kazanarak üniversiteye geri dönmüştür. 2009 yılında, ABD’deki araştırmalarının sonucunda yazdığı “11 Eylül, ABD Türkiye ve Küreselleşme” çalışması ile Süleyman Demirel Üniversitesi’nde profesör unvanını kazanmıştır.
Üniversite yaşamında çeşitli görevlerde bulunan Özer, bölüm başkanlığı, merkez müdürlüğü, dekanlık, kurucu dekanlık, rektör yardımcılığı ve senato üyeliği yapmıştır. Ayrıca, Bilimsel Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi’nin editörlüğünü, Toros Vizyon Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini yapmıştır. 2002-2004 yılları arasında Mersin Üniversitesi görevli olarak Akdeniz Belediyesi Baş Danışmanı olarak görev almıştır.
Prof. Dr. Ahmet Özer, 2012-2017 yılları arasında Toros Üniversitesi’nde Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurmuş ve bu merkez bünyesinde birçok ulusal ve uluslararası sempozyum, çalıştay ve toplantı düzenlemiştir. 2022-2023 yıllarında Bahçeşehir Üniversitesi’nde Göç ve Kent Araştırmaları Merkezi’nde danışman öğretim üyeliği yapmış, aynı dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı olarak görev almıştır.
Kitapları arasında yerel yönetimler, kentleşme ve kentlileşme konularında yedi adet kitabı bulunmaktadır. Ayrıca, dört roman, bir göç konusunu işleyen film senaryosu olmak üzere toplam 38 kitabı bulunmaktadır. Bu çalışmaları ile çeşitli ödüller kazanmış, 200’ün üzerinde ulusal ve uluslararası makale ve 350 civarında bildiri yayımlamıştır.
Evli ve iki çocuk babası olan Prof. Dr. Ahmet Özer, üç dil bilmektedir. 2024 seçimlerinde Esenyurt'tan CHP Belediye Başkan Adayı olarak seçimi büyük bir farkla kazanarak Esenyurt Belediye Başkanı olarak göreve başlamıştır. Bu başarısı, akademik ve sosyal yaşamındaki katkılarıyla birleşerek onun geniş çapta tanınan ve saygı gören bir isim olmasını sağlamıştır.
Ahmet Özer nereli?
Prof. Dr. Ahmet Özer, 1960 yılında Van’ın Muradiye ilçesinde doğmuştur. Bu nedenle aslen Vanlı olduğu düşünülmektedir.
Ahmet Özer ne iş yapıyor?
Prof. Dr. Ahmet Özer, 1980’lerin sonunda Devlet Planlama Teşkilatı bünyesinde GAP Projesi’nde uzman sosyolog olarak çalıştı ve 1989 yılında Kürt Sorunu Raporu’na katkıda bulundu. 1992-1994 yıllarında Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Almanya, İtalya, Fransa, Filistin ve İsrail’in yer aldığı Akdeniz Ülkeleri Kentsel Gelişme Projesi’nde görev aldı. Ayrıca, GAP Belediyeler Birliği’nin kuruluşunu gerçekleştirip, Genel Sekreterliğini ve Yönetim Kurulu üyeliğini yürüttü.
Prof. Dr. Ahmet Özer, 1996 yılında Birleşmiş Milletler Habitat II Zirvesi’nde Türkiye delegesi olarak yer aldı ve “Göç ve Kentleşme” başlıklı bir sunum yaptı. 1997 yılında ABD’de demokrasi, insan hakları ve başkanlık sistemi üzerine araştırmalar yaptı ve bu çalışmasını “11 Eylül, ABD-Türkiye ve Küreselleşme” adıyla kitap olarak yayınladı. 1999 yılında Mersin Üniversitesi’nde “Osmanlıdan Cumhuriyete Siyasal Kurum ve Düşüncelerde Süreklilik ve Değişme” tezi ile doçent oldu. 2009 yılında ABD’deki araştırmalarından elde ettiği verilerle “11 Eylül, ABD Türkiye ve Küreselleşme” adlı kitabını sunduğu Süleyman Demirel Üniversitesi’nde profesör unvanını aldı.
Üniversitelerde bölüm başkanlığı, dekanlık, kurucu dekanlık, rektör yardımcılığı ve senato üyeliği görevlerinde bulunan Özer, Sosyal Bilimler Dergisi’nin editörlüğünü ve Toros Vizyon Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini yaptı. 2002-2004 yılları arasında Mersin Üniversitesi görevlendirmesi ile Akdeniz Belediyesi Baş Danışmanı olarak çalıştı ve 2004 yılında SHP’den Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu.
2012-2017 yılları arasında Toros Üniversitesi’nde Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurup yönetti. 2022-2023 yıllarında Bahçeşehir Üniversitesi’nde danışman öğretim üyeliği yaptı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı olarak görev aldı. Ayrıca, Türkiye-Irak İş İnsanları Derneği (TISİAD) Bilim Kurulu Başkanı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Van Dernekler Federasyonu gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev yaptı.