Vali Özkan, Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi, Yozgat Müze Müdürü Cihat Çakır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Yılmaz ve beraberindeki heyetle birlikte, tarihi M.Ö. 600'lü yıllara uzanan ve Anadolu platosunun en geniş yerleşim yerlerinden biri olan Kerkenes Harabeleri'ni ziyaret etti. Bu harabeler aynı zamanda Antik Pteria Kenti olarak da bilinmektedir. Vali Özkan, ABD'li Kazı Başkanı Prof. Dr. Scott Branting'den kazılar hakkında detaylı bilgi aldı.

Sultanbeyli'de Anadolu Zenginlikleri Sergileniyor: 16 Gün Sürecek Etkinlik Sultanbeyli'de Anadolu Zenginlikleri Sergileniyor: 16 Gün Sürecek Etkinlik

Antik Pteria Kenti'nin döneminin en gelişmiş kentlerinden biri olarak kabul edildiği ve 7 kilometre uzunluğunda surlarla çevrili olduğu belirtildi. Surların 8 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde olduğu, döneminin en geniş ve gelişmiş sur sistemlerinden birine sahip olduğu ifade edildi. Kentin tahminen 20 bin yapı ve 60-70 bin nüfusu barındırdığı düşünülmektedir. Kazılar sonucunda gergedan boynuzu ve fildişi süs eşyaları gibi önemli buluntuların ortaya çıktığı öğrenildi.

A W236763 01

Vali Özkan, kazı çalışmalarının 1993 yılında başladığını belirterek, “Kazı çalışmalarımız hocalarımızın tahminlerine göre M.Ö. 700 ve 600'lü yıllar arasında kurulmuş bir şehir kalıntısında devam ediyor. 1993 yılında başlayan bu çalışma uzun süredir devam ediyor. Burası gördüğüm en eski tarihi şehirlerden biri ve en büyük kalıntılardan birisidir. Üstelik 7 kilometrelik bir alana yayılan bu tarihi alan, büyük öneme sahiptir. Çalışmaların zaman alacağını biliyoruz ancak bu değerli insani ve tarihi mirası, insanlarımız ve insanlıkla daha hızlı buluşturmak için çalışmalarımıza hız vereceğiz” dedi.

A W236763 02

Kerkenes Harabeleri'ni ziyaretin ardından Vali Özkan, Sorgun'a bağlı Büyüktaşlık köyündeki Uşaklıhöyük kazı alanında da incelemelerde bulundu. Kazı Başkanı Anacleto D'Agostino'dan çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Özkan, Uşaklıhöyük'te keşfedilen dünyanın bilinen en eski mozaiği olarak kabul edilen, farklı büyüklük ve düzensiz şekillere sahip 3 bin 147 taştan oluşan geometrik desenli mozaiği yerinde inceledi.
 

A W236763 06

Vali Özkan, Kerkenes Harabeleri'nde 2008 yılında başlayan kazı çalışmalarını hatırlatarak, “Arkeolojik çalışmalar sabır ve dikkat gerektiren işlerdir, bu yüzden zaman alırlar. Buradaki kazı çalışmaları 2008 yılında yüzey araştırmalarıyla başladı. Bugün buradayız, çalışmaları yerinde görmek ve nasıl destek olabileceğimizi düşünmek için geldik. Anadolu mirasını ve insanlık tarihini, hocalarımızın emeğiyle, ne pahasına olursa olsun gün yüzüne çıkarmaya devam edeceğiz” dedi.

Vali Özkan, Kültür ve Turizm Bakanı ve bakanlık temsilcilerine ilde sağladıkları destekler için teşekkür etti. “Yozgat kadim coğrafyasıyla bir gün gün yüzüne çıkacak. Yozgat, yolların kesiştiği ve gönüllerin buluştuğu bir coğrafya olacak” diye ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı