ÖZEL HABER/MoreFit Beslenme Danışmanlığı Kurucu Üyesi Diyetisyen Eda Kıyısin yaz aylarında su tüketiminin öneminden bahsetti. Diyetisyen Eda Kıyısin, merak edilen soruları yanıtladı.
 

Suyun insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öge olduğunu söyleyen Diyetisyen Eda Kıyısin, “Yaz aylarında artan sıcaklıklarla beraber vücudumuz normalden fazla sıvı ve elektrolit kaybeder.  Bu kayıplar belirli bir noktaya ulaşırsa hayati boyutta tehlike taşınılacak duruma gelebilir. Sıvı tüketiminin yeterli ve dengeli bir biçimde olması yaz aylarını daha rahat atlatmanıza yardımcı olacaktır.” dedi. 
Günde ortalama 3 litre su tüketilmesi gerektiğini ifade eden Dyt. Kysin, “Ancak yaz aylarında bu miktara günlük terleme oranınıza göre de ekleme yapılmalıdır. Egzersiz yapıldığında, bu miktara her yarım saat için 1 – 2 bardak daha eklenmelidir. Ayrıca çay kahve sıvı olarak düşünülse de vücutta su ihtiyacını artırır tükettiğimi her çay, kahve kadar da mutlaka 3 litrenin üzerine ekleme yapmalıyız.” Diye konuştu.

I M G 5636

Çankırı'da 24 Temmuz Günü Nöbetçi Eczaneler Çankırı'da 24 Temmuz Günü Nöbetçi Eczaneler


Diyetisyen Eda Kıyısin, “Susamayı beklemeden su tüketin, mutlaka düzenli için. Yemek yemeden yaşamınızı sürdürmeniz mümkünken, 3 günden fazla susuz yaşamanız mümkün değildir. Aslında dehidrasyon veya su kaybı sonucunda vücut ağırlığının % 10’dan daha fazla su kaybetmesi şiddetli halsizlik ve sıcak çarpmasına neden olur. % 20’lik kayıplarda ise yaşam tehlikeye girebilmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı su bir “yaşam” içeceğidir.
Su vücut ısısını dengeleme konusunda da oldukça yardımcıdır, yaz aylarında ısı dengemizi korumak içinde su tüketimine dikkat etmeliyiz.” Dedi.

Su ve açlığın dengeli şekilde götürülmesinin önemini vurgulayan Diyetisyen Eda Kıyısin, “Açlık ve su mekanizması birbirine çok benzediğinden yeterli su tüketimi kilo kaybı, iştah kontrolü ve ağırlık denetimini sağlar.” İfadelerine yer verdi.

Maden suyu tüketiminin yaz aylarında yararlı olacağını söyleyen Dyt. Kıyısin, “Maden suyu yaz ayları için en uygun içeceklerden biridir, su içmekte zorlananlar için farklı lezzetleri bir araya getirme imkânınız var. Aynı zamanda mineral ve elektrolit dengesi açısından da maden suyu yaz aylarında en iyi destekçimiz.
Suyu tüketemeyenler için tatlandırmak amaçlı limon suyu, nane, yeşil elma veya tarçın kullanılabilir.
Su tüketimini artırmak için gün içerisinde masa, mutfak, ofis, araba gibi sık bulunduğunuz ortamlara şişe sular koyarak suya ulaşımınızı kolaylaştırabilirsiniz.
Su içmeyi hatırlatacak alarmlar kurabilir veya bunu hatırlatan uygulamaları kullanabilirsiniz.” Dedi.

Kaynak: Burak Kaya