Kastamonu Üniversitesi öğrencileri, unutulmaya yüz tutmuş bir el sanatına yeniden hayat veriyor. Ahşap gemi maketi yapımı, üniversite bünyesinde düzenlenen atölye çalışmasıyla modern eğitimle buluştu. Bu özel etkinlik, sadece teknik beceriler kazandırmakla kalmadı; aynı zamanda öğrencileri kültürel mirasın korunması ve geleneksel el işçiliğiyle de buluşturdu.
Kastamonu Üniversitesi Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKAUM), Kastamonu Teknokent Teknoloji Transfer Ofisi, Orman Fakültesi ve İhtisas Koordinatörlüğü iş birliğiyle düzenlenen “Ahşap Yat Teknolojisi” dersi kapsamında gerçekleştirilen uygulamalı eğitimde, katılımcılar ahşap yat ve gemi maketlerinin tarihçesi, yapım teknikleri ve ölçülendirme prensipleri üzerine bilgi edindi.
Atölyede eğitimler; Kastamonu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Osman Emre Özkan, Sinop Üniversitesi’nden Dr. Recep Aykan ve alanında uzman ustalar Osman Arslan ile Serdar Engin tarafından verildi. Hem teorik hem pratik eğitimin harmanlandığı bu etkinlikte öğrenciler, geleneksel ahşap gemi maketçiliğinin inceliklerini birebir uygulamalı olarak öğrenme fırsatı buldu.
AKAUM Müdürü Dr. Mehmet Karamanoğlu, bu tür faaliyetlerin yalnızca bireysel gelişimi desteklemekle kalmadığını, Kastamonu’nun kültürel değerlerini yaşatma noktasında da kritik bir rol oynadığını vurguladı. Karamanoğlu, gelecekte bu çalışmaları sergiler, tasarım yarışmaları ve prototipleme projeleriyle daha ileriye taşıyacaklarını ifade etti.
Katılımcılardan Orman Endüstri Mühendisliği öğrencisi Feride Yüksel ise ilk kez deneyimlediği bu sürecin kendisine farklı bir bakış açısı kazandırdığını belirterek, bu tür uygulamaların hem eğitim hem de ilgi alanı olarak yaygınlaşmasını umduğunu söyledi.