Çorum'da bir un fabrikasında meydana gelen patlama sonrası gözler yeniden toz patlamalarına çevrildi.
Hitit Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Deniz, yaşanan olayla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Patlamada biri ağır olmak üzere 9 işçinin yaralandığını hatırlatan Prof. Dr. Deniz, bu tür kazaların özellikle gıda sektöründe sıkça görüldüğüne dikkat çekti.
“Toz patlamaları genellikle yanıcı organik tozların havada asılı kalması, yeterli oksijenle birleşmesi ve ateş kaynağıyla temas etmesiyle gerçekleşir” diyen Deniz, kapalı alanlarda bu durumun etkisinin daha büyük olabileceğini söyledi. ABD’de yapılan araştırmalara göre, toz patlamalarının en çok yaşandığı sektörün gıda sektörü olduğunu vurgulayan Deniz, un, kahve ve baharat gibi ürünlerin işlendiği alanlarda bu riskin yüksek olduğunu ifade etti.
Un fabrikalarındaki ekipmanların içindeki tıkanıklıkların ani açılmasıyla birlikte havaya yayılan toz bulutunun sıcak bir yüzeyle karşılaşması durumunda önce birincil, ardından tüm fabrikaya yayılan ikincil patlamaların yaşandığını aktaran Deniz, bu zincirleme reaksiyonun ciddi sonuçlar doğurduğuna işaret etti.
Toz patlamalarını önlemek için özellikle silo ve tanklarda titreşimli sistemlerin kullanılması gerektiğini belirten Deniz, bu şekilde tıkanıklıkların engellenebileceğini ve ani dökülmelerin önüne geçilebileceğini söyledi.