Dünyanın en büyük ithalat fuarlarından biri olan Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE) 2024, önemli iş bağlantılarına sahne oldu. Türkiye, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) liderliğinde 15 firma ile fuara katıldı. Bu firmaların 13'ü gıda sektöründen, diğer 2 firma ise farklı sektörlerde Türkiye’yi temsil etti. Türkiye'nin, Çin'e olan ihracatında 2024 yılı itibariyle yüzde 4,8’lik bir artışla 2,6 milyar dolara ulaşması, fuara katılan firmalar için önemli bir ticaret fırsatı sundu.

2025 yılında yürürlüğe girecek yeni stopaj düzenlemesi, E-Ticaret sektöründe değişim başlatabilir 2025 yılında yürürlüğe girecek yeni stopaj düzenlemesi, E-Ticaret sektöründe değişim başlatabilir

Çin Uluslararası İthalat Fuarı, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in bizzat planlayıp teşvik ettiği, Çin’in prestijli etkinliklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Fuara, 129 ülkeden 3 bin 496 katılımcı yer aldı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye'nin Çin’e yaptığı ihracatın 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde yüzde 4,8 artarak 2,6 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Eskinazi, uzun vadeli hedeflerinin Çin’e ihracatı 12 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin tarım ürünleri ticaretine dair yeni fırsatlar yaratmak için Çin’de yapılan toplantılara da katıldıklarını aktardı.

Fuar sırasında önemli işbirlikleri de gerçekleştirildi. EİB Başkan Yardımcısı Yalçın Ertan, Nanjing Belediye Başkanı ile Yiwu Belediye Başkan Yardımcısının fuar alanını ziyaret ettiğini belirtti. Ertan, Nanjing ile İzmir arasında bir kardeş şehir protokolü imzalamayı planladıklarını açıkladı. Yiwu Belediye Başkan Yardımcısı ise Ege Bölgesi’ni turistik olarak tanıtmayı hedeflediklerini ifade etti.

Fuarda ayrıca Bahreynli Export Bahrain kurumu ile "Mutabakat Zaptı" imzalandı. Ertan, bu protokolle Bahreyn ile ticaret hacminin artırılmasının amaçlandığını söyledi.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, fuar süresince yapılan sosyal medya paylaşımlarının büyük bir etkileşim sağladığını belirtti. 7-8 Kasım tarihlerinde yapılan canlı yayınlar, 1 milyon kişi tarafından takip edildi. Zandar, Türk markalarının Çin pazarında tanıtımını güçlendirmek için sosyal medya ve influencer işbirlikleriyle yıl boyu devam edecek çalışmalarını duyurdu.

Fuarın katılımını değerlendiren Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türkiye'nin fuarda daha fazla firmayla yer alması gerektiğini belirtti. Alimoğlu, "Ülkemizden katılımı artırmak için Ticaret Bakanlığı'nın desteğinin daha da güçlendirilmesi gerekiyor" dedi. Fuarda 77 ülkenin milli katılım organizasyonuyla yer aldığına dikkat çeken Alimoğlu, Türkiye'nin daha görünür olabilmesi için bu desteğin şart olduğunu vurguladı.

Çin Uluslararası İthalat Fuarı 2024, Türkiye için yeni ticaret fırsatları yaratırken, Çin pazarında etkili bir tanıtım fırsatı sundu. Türkiye'nin fuardaki milli katılımının artması ve devlet desteklerinin güçlendirilmesi, Türk firmalarının Çin gibi büyük pazarlar üzerinde daha fazla söz sahibi olmalarını sağlayabilir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı