Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, TCDD ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) işbirliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda başlatılan günübirlik Turistik Tuz Ekspresi, Ankara'dan 7.50’de başladığı ilk seferini yaklaşık 3 saatte Çankırı’da tamamladı.

Çankırı’ya gerçekleştirilen tarihi yolculuğu şarkılar, türküler eşliğinde tamamlayan yolcular, 90 yıl aradan sonra ilk trenle seyahatin heyecanını yaşadı. Çankırı’da yıllar önce yaşamış Kılıç Dişli Kaplan olarak bilinen Tuzi’nin de eşlik ettiği seyahatte, yolcular hep birlikte dans edip eğlendi.

D0649879 6C74 4E0E Beb0 B02Aad661Cc0

Oldukça keyifli süren yolculuğun ardından Çankırı’ya ulaşan yolcular, garda düzenlenen törenle Vali Mustafa Taşolar tarafından karşılandı. Yaran gösterisinin sunulmasının ardından Turistik Tuz Ekspresi'nin ilk yolcuları, program kapsamında Çankırı'nın tarihi ve kültürel mekânlarını ziyaret ederek yöresel lezzetlerini tatma imkânı elde etti.

İlk olarak Yer Altı Tuz Şehri ile ziyaretlerine başlayan “Turistik Tuz Ekspresi” yolcuları, yerin 150 metre altında bulunan devasa büyüklüğü ile büyüleyici bir atmosfere sahip tuz mağarasını gezdi. 

Yer Altı Tuz Şehri’ne hayran kalan yolcular, daha sonra Çankırı’nın önemli tarihi eserlerinden olan tıbbın ve eczacılığın sembollerinin doğduğu mekân olan Taş Mescit ve Çankırı Mevlevihanesi, Buğday Pazarı Medresesi, Çivitçioğlu Medresesi, Sultan Süleyman Cami (Ulu Cami) ziyaret ederek Tarihi Çankırı Sokaklarında zamanda tarihe bir yolculuk yaptı.

Şehrin ilgi çekici mekânlarından olan Ferit Akalın Radyo ve İletişim Müzesinde iletişim tarihini keşfeden ziyaretçiler, 8 milyon yıllık fosillere ev sahipliği yapan Çankırı Müzesini ve imece kültürünün sergilendiği Tarihi Çamaşırhane Müzesini gezdi. Çankırı'nın coğrafi işaretli geleneksel lezzetlerini de deneyimleme imkânı bulan ziyaretçiler, daha sonra Yöresel Mutfak ve Kültür Evi’nde Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar ile bir araya geldi.

E564De05 3A33 4C3F Ad90 6132F12C13Bc

"İlk trenimiz tamamen doldu, ikinci trenimizde yüzde 80 doluluğa ulaştı"

Çankırı Valiliği ve diğer kurumlarla birlikte Ankara’dan Çankırı’ya, 4 sefer olarak Turistik Tuz Ekspresi planladıklarını belirten Vali Taşolar, “Bu seferler birer hafta ara ile Cumartesi günleri olacak. İlk trenimiz tamamen doldu, ikinci trenimizde yüzde 80 doluluğa ulaştı. Diğer tren seferlerinde de doluluk oranına ulaşacağımıza inanıyorum. Seferlerin duyurulmasında basınımızın bizlere önemli desteği oldu. Ümit ediyoruz ki Çankırı, iç turizm anlamında hak ettiği yerlere gelecektir” diye konuştu.

“Yer altı tuz mağarasının turizme açılmasından mutluluk duydum”

Ankara’dan Çankırı’yı gezmek için gelen Şirin Doğan ise, “Turistik trenle geldik. Çankırı’nın tarihi ve turistik yerlerinin tanıtılması için çok iyi fırsat sunuyor. İnşallah bundan sonrası için Çankırı’nın gelişmesine ivme kazandıracaktır. Şehir merkezini de tuz mağarasını da çok beğendim. Tuz mağarasının havası çok güzel, verilen bilgiler oldukça faydalı, hem sağlık hem kültür turizmi açısından oldukça verimli buldum” dedi.

“Bu kadar büyük ve devasa bir tuz mağarası olduğunu tahmin etmiyordum”

Ziyaretçilerden Ahmet Mahmut Şen de, “Bu bir gezinti treniydi. Ankara’dan Çankırı’ya 90 yıl sonra aynı tren ile yolculuk yaparak Çankırı’yı keşfetmek güzeldi. Çankırı’nın güzelliklerini tüm Türkiye’ye tanıtmamız gerekiyor. Öncelikle en yakınımızdaki başkent Ankara’ya tanıtmamız lazım. Ben bu kadar büyük ve devasa bir tuz mağarası olduğunu tahmin etmiyordum. Devasa kamyonların buradan geçebileceğini gördüm. Hititler döneminden itibaren kullanılan bir tuz mağarası olduğundan bahsettiler. Şu anda yerin 150 metre altındayız. Dünyanın en büyük tuz mağarasının içerisinde bulunuyoruz. Heyecanlanmamak elde değil gerçekten” ifadelerini kullandı.

Çankırı gezisini mutlu bir şekilde tamamlayan Turistik Tuz Ekspresi yolcuları, Çankırı Tren Garı’ndan akşam saat 19.40’da Ankara’ya dönüş yapmak üzere hareket etti.

Sıcaklıklar düşüyor! Çankırı'da hafta sonu hava nasıl olacak? Sıcaklıklar düşüyor! Çankırı'da hafta sonu hava nasıl olacak?

İlk seferinde yoğun talep gören Turistik Tuz Ekspresi, Ankara-Çankırı-Ankara güzergâhında 25 Mayıs, 1 Haziran ve 8 Haziran tarihlerinde günübirlik olarak turlarına devam edecek. 

Kamuoyu bilgisine saygıyla duyurulur.

Kaynak: Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı