Yeni yatırım ile birlikte, 3 Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan 430 farklı fabrikadan gelen tehlikesiz atıkları satın alarak ayrıştırma ve geri kazanım işlemlerini gerçekleştirecek.
 

Bugün Ocak ayında başlattıkları projenin açılışını yapmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Yeşil Çevre Hizmet ve İşletme Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Aydın, 60 milyon liraya mal olan tesisin nasıl çalışacağı hakkında bilgi verdi. Şehrin doğu tarafında bulunan Uludağ OSB, Barakfakih OSB, Kestel OSB ve İsabey Bölgesi'nde yer alan 430 fabrikadan üretim sonucu ortaya çıkan ambalaj atıklarını Yeşil Çevre olarak satın aldıklarını belirten Aydın, bu atıkları tesislerinde ayrıştırarak ekonomiye geri kazandırdıklarını vurguladı.

Yeşil Çevre'nin 1998 yılında kurulmuş bir kooperatif olduğunu söyleyen Aydın, başlangıçta sadece sanayi kuruluşlarının bulunduğu bir dönemde, üretim atık sularının arıtılması amacıyla kurulduklarını ifade etti. Bugün ise 3 OSB'deki bütün işletmelerin Yeşil Çevre'nin ortağı olduğunu ve 430 ortağa ulaştıklarını belirtti. Ayrıca Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ gibi kurumların da bu yapı içinde yer almasıyla ülkede örnek bir model oluşturduklarını sözlerine ekledi.

Yeşil Çevre Hizmet ve İşletme Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Aydın, kooperatifin su arıtma faaliyetlerine dair bilgiler verdi. 2006 yılından bu yana su arıttıklarını ve 18 yıldır ortaklarına katma değer sağladıklarını belirten Aydın, günlük 100 bin metreküp atık suyu işleyen bir arıtma tesisi işlettiklerini ifade etti. Ayrıca, 150 bin metreküplük altyapıya sahip olduklarını ve ortaklarının talepleri doğrultusunda laboratuvarlarında su analiz hizmetleri sunduklarını aktardı. Özellikle ihracatçı ortakların bu hizmete ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Aydın, 2014 yılında yapılan bir kapasite artışıyla birlikte 100 bin metreküp kapasiteli bir arıtma tesisine sahip olduklarını belirtti.

Tehlikesiz Atıklar Toplanıp Bu Tesiste Ayrıştırılıyor Ve Ekonomiye Kazandırılıyor212

Yeşil Çevre Hizmet ve İşletme Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Aydın, 60 milyon liralık yatırımla hizmete aldıkları Tehlikesiz Atık Toplama ve Ayırma Tesisi'nin ortakların üretimlerinden kaynaklanan ambalaj atıklarını yasalara uygun ve lisanslı bir şekilde değerlendirme ihtiyacından doğduğunu belirtti. Kooperatifin kuruluş amacının bölgedeki sanayi kuruluşları için gerekli olan hizmetleri sağlamak olduğunu dile getiren Aydın, bu hizmetin ardından sırada su geri kazanım projesinin geldiğini açıkladı.

Su geri kazanım projesinin hem iklim değişikliği ile ilgili Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi kurallara uyumu sağlamak hem de yeraltı su kaynaklarının zenginleşmesine katkıda bulunmak amacıyla hızlandırıldığını vurgulayan Aydın, bu projenin 2025 yılında başlaması planlandığını söyledi. Projeyi gerçekleştirdiklerinde Yeşil Çevre'nin ortaklarının kirlettikleri suyun bir kısmını geri kazanarak kullanacakları bir işletme haline geleceğini belirtti.

ATO'dan Almanya ile ticaret hedefi: 60 milyar Dolar ATO'dan Almanya ile ticaret hedefi: 60 milyar Dolar

Aydın ayrıca, bu tür çevresel projelerin Avrupa Birliği mevzuatlarına uyum sağlamakla birlikte ihracatçı ortaklar için de pozitif katkılar sağlayacağını ve ekonomiye güç katacağını ifade etti. Kooperatifin ileriki dönemlerde de benzer projeleri hayata geçirmeyi planladığını ve bununla birlikte kapsamlı bir bertaraf tesisi kurmayı hedeflediğini dile getirdi. Bu tesisin tamamlanmasıyla Yeşil Çevre'nin hem ortaklarının hem de Bursa'daki tüm geri dönüşüm sağlanacak enerjiye dönüşeceğini belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı