Mersin’in Anamur ilçesinde yer alan Alaköprü Barajı, bölgede yaşanan kuraklık ve yetersiz yağışlar nedeniyle alarm veriyor. Barajdaki su seviyesi, yapılan ölçümlere göre yaklaşık yüzde 20’lere kadar gerileyerek yüzde 80 oranında azaldı. Baraj, Anamur ve çevresinin tarımsal sulama ihtiyacını karşılarken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) de içme suyu sağlıyor.

Su seviyesindeki düşüşle birlikte, 2014 yılında baraj yapımı sırasında sular altında kalan Akine ve Ormancık mahallelerinin eski yerleşim alanları yeniden gün yüzüne çıktı. Uzun yıllar görünmeyen köy evleri, sokaklar ve Akine Camisi’nin minaresi, su çekilmesiyle birlikte gezilebilecek duruma geldi. Barajın ortaya çıkan bu bölgesi, dron ile havadan görüntülenerek bölge turizmi açısından da ilgi çekici hâle geldi.

Bölgeye gezmeye gelen vatandaşlardan Fatih Kerim Tülü, su kaybına dikkat çekerek, “Alaköprü Barajı, hem tarımsal faaliyetler hem de Kıbrıs’a içme suyu sağlama açısından büyük önem taşıyor. Yaşanan su kaybı, bölge çiftçilerini de ciddi şekilde tedirgin ediyor” dedi.

Öte yandan, Anamur’a komşu Bozyazı ilçesinde yaşayan İHA Muhabiri Serkan Özcan ise çocukluğunda barajın tamamen su altında olduğunu belirterek, “Şimdi su çekilince yıllardır görünmeyen evler, sokaklar ve Akine Camisi tekrar ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Vali Çakırtaş Afet Hazırlıklarını Yerinde İnceledi!
Vali Çakırtaş Afet Hazırlıklarını Yerinde İnceledi!
İçeriği Görüntüle

Uzmanlar, Alaköprü Barajı’ndaki su seviyesindeki dramatik düşüşün sadece tarımsal faaliyetleri değil, aynı zamanda Kıbrıs’a sağlanan içme suyu planlamasını da etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Kuraklıkla mücadele için bölge yetkilileri, su kullanımını daha etkin yönetmek ve alternatif su kaynakları oluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı