Manisa Borsa İstanbul Kız Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi öğretmenleri, okul terk oranlarını azaltmaya yönelik Avrupa’daki iyi uygulamaları yerinde incelemek için İspanya’nın Granada kentine gitti. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen Erasmus+ KA122 Okul Eğitimi Projesi kapsamında beş öğretmen, Granada’daki Novaschool Medina Elvira uluslararası okulunda işbaşı gözlem hareketliliğine katıldı.
Öğretmenler, Avrupa’da okul terkinin önlenmesine yönelik yenilikçi ve kapsayıcı eğitim modellerini yakından inceleme fırsatı buldu. Katıldıkları sınıf gözlemlerinde, özel ihtiyaçlı ve farklı kültürel arka planlara sahip öğrencilerin eğitim süreçlerine dahil edilmesine yönelik stratejiler öne çıktı. Ayrıca dijital araçların kullanımı, öğrenci motivasyonunu artırma yöntemleri ve öğrenci-veli-okul iletişimini güçlendiren uygulamalar dikkat çekti.
Proje süresince katılımcılar, akademik gözlemlerin yanı sıra duygusal iyi oluşu destekleyen uygulamalar, okul güvenliği, şiddetin önlenmesi ve kapsayıcı okul iklimi oluşturma konularında da bilgi edindi. Farklı branşlardan öğretmenlerle bir araya gelerek kültürlerarası iletişim, ekip çalışması, organizasyon ve planlama becerilerini geliştirdiler.
Manisalı öğretmenler, İspanya’da edindikleri bilgi ve deneyimleri kendi okullarına taşıyarak, okul terk oranlarını azaltmaya yönelik yeni stratejiler geliştirmeyi hedefliyor. Bu kazanımların, okulun öğretim uygulamaları ve politikalarında önemli bir dönüşüme yol açması bekleniyor.