Orman yangınlarında sıkça gündeme gelen “kozalak patlaması” iddiası, uzmanlar tarafından çürütüldü. Bursa Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşat Erkan, iklim değişikliğinin etkisiyle artan sıcaklıkların ve kuraklığın yangın riskini yükselttiğini belirtti.

Erkan, yaz aylarında sıcaklığın mevsim normallerinin üzerine çıkması, nemin düşmesi ve rüzgarın etkisiyle yangınlar için tehlikeli bir ortam oluştuğunu söyledi. Küçük bir kıvılcımın bile büyük ormanlık alanları yok edebileceğini vurgulayan Erkan, rüzgarla yayılan yangınlara hızlı müdahalenin önemine dikkat çekti.

Malatya’da 60 Bin TL Maaşa Rağmen Usta Bulunamıyor
Malatya’da 60 Bin TL Maaşa Rağmen Usta Bulunamıyor
İçeriği Görüntüle

Halk arasında yaygın olan “kozalak patlaması” inanışına da değinen Erkan, “Kozalak patlamaz. Eğimli arazide yanan bir kozalak yuvarlanarak otları tutuşturabilir, ancak metrelerce uzağa patlayarak yangın yayması mümkün değil” dedi.

Yangınların yayılmasında esas faktörün rüzgar olduğunu ifade eden Erkan, yüksek enerjiye ulaşan yangınlarda sıcak havanın içindeki kıvılcımlarla uzak mesafelere taşınabileceğini, bu nedenle yangın büyümeden kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı