Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü, Gazze’ye insani yardım ulaştırmayı amaçlayan Küresel Sumud Filo’suna İsrail güçleri tarafından yapılan müdahaleyi kınadı. Kulüp yönetimi, yaptığı açıklamada, sivil ve insani nitelik taşıyan konvoya yönelik güç kullanımının uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Açıklamada, Gazze’nin 7 Ekim’den bu yana uluslararası hukuka aykırı saldırılarla karşı karşıya olduğu hatırlatıldı. Birleşmiş Milletler Bağımsız Uluslararası Araştırma Komisyonu raporlarına atıfta bulunulan açıklamada, İsrail’in Gazze’de soykırım suçu oluşturabilecek eylemler gerçekleştirdiği ve kara harekâtıyla birlikte ihlallerin arttığı ifade edildi.

Kulüp adına konuşan Nail Karagülle, “Gazze’ye yönelik her türlü hukuk dışı müdahale engellenmelidir. BM’nin aldığı kararlara rağmen İsrail, insani yardımların engelsiz biçimde ulaştırılmasını sağlayacak yükümlülüklerini ihlal etmektedir. Sumud Filosu’na yönelik saldırılar, sivil hedeflere yasaklanmış saldırı, insani yardımın engellenmesi ve sivillerin aç bırakılması yasağının ihlali anlamına gelmektedir” dedi.

Sumud Filosu’nun 44 ülkeden yaklaşık 300 insan hakları savunucusunu taşıdığı belirtilirken, filo girişiminin tamamen sivil ve insani amaçlı olduğu vurgulandı. Gemilerde yalnızca tıbbi malzemeler ve temel insani yardım yükleri bulunduğu ve uluslararası deniz hukukuna tam riayet edildiği aktarıldı.

Kazan Digital Week’te Bursa’nın Akıllı Şehir Atılımları Masaya Yatırıldı
Kazan Digital Week’te Bursa’nın Akıllı Şehir Atılımları Masaya Yatırıldı
İçeriği Görüntüle

Karagülle, açıklamasını şöyle sürdürdü: “İnsani yardım bir ayrıcalık değil, hukuki bir zorunluluktur. Küresel Sumud Filosu’na yönelik her türlü saldırı uluslararası hukukun ihlalidir. Gazze’ye insani yardım engelsiz ve güvenli biçimde ulaştırılmalı; bu zulüm artık durdurulmalıdır. İnsanlığın ve insan onurunun dayanma gücü kalmamıştır.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı