Samsun’un doğal zenginlikleri arasında yer alan Kızılırmak Deltası, manda yetiştiriciliğinde yeni bir vizyonla buluşuyor. Bölgedeki geleneksel manda üretimini modern, sürdürülebilir ve katma değerli bir yapıya kavuşturmayı hedefleyen “Mandadan Markaya” projesi, akademi, kamu ve yerel paydaşların iş birliğiyle hayata geçiriliyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayan yürütücülüğünde hazırlanan projenin eğitim danışmanlığını Doç. Dr. Bakiye Kılıç üstlenirken, koordinasyon görevi Ondokuzmayıs Yerel Eylem Grubu Derneği (OMYEGDER) Başkanı Tolga Eren tarafından yürütülüyor. Toplam 60 bin dolarlık bütçeye sahip olan ve 12 ay sürecek proje, hem manda varlığının korunmasını hem de yerel üreticilerin gelirlerinin artırılmasını amaçlıyor.

Türkiye’de en fazla manda varlığına sahip illerden biri olan Samsun’da yaklaşık 26 bin 600 baş manda bulunmasına rağmen, ürünlerin markasız ve düşük katma değerle satılması önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. “Mandadan Markaya” projesiyle bu sorunun aşılması hedefleniyor. Proje kapsamında Samsun’a özgü manda ürünleri için coğrafi işaret süreci başlatılacak, pazar araştırmaları yapılacak, ambalaj tasarımları geliştirilecek ve online satış kanalları devreye alınacak. Ayrıca üreticilere hijyenik sağım, doğru yemleme ve modern dölleme yönetimi gibi konularda eğitimler verilecek.

Kızılırmak Deltası’nda düzenlenen proje bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, mandanın yalnızca ekonomik değil, ekolojik açıdan da büyük önem taşıdığını vurguladı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı yetkilileri ise projenin Samsun ve delta ekosistemi için örnek bir model olacağını ifade etti.

Proje kapsamında 50 kadın ve genç üreticiye yönelik özel eğitim ve mentorluk programları düzenlenecek. Engiz Kadın Girişimi Kooperatifi’nin katkılarıyla kooperatifleşmenin güçlendirilmesi hedeflenirken, proje sonunda üreticilerin toplam gelirinde yaklaşık 150 bin dolarlık artış bekleniyor.

Yetkililer, “Mandadan Markaya” projesinin Kızılırmak Deltası’nda sürdürülebilir tarım ve hayvancılık adına güçlü bir marka modeli oluşturacağını belirtti.

Araç Vaadiyle Milyonluk Vurgun: 5 İlde Dev Operasyon
Araç Vaadiyle Milyonluk Vurgun: 5 İlde Dev Operasyon
İçeriği Görüntüle

Kaynak: İhlas Haber Ajansı