Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hatice Asena Kızılarslanoğlu liderliğinde yürütülen “İnebolu, Bozkurt, Abana (MÖ 1. Binden - MS 10. Yüzyıla) Yüzey Araştırması” projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle üçüncü sezonunu İnebolu’da sürdürüyor. Proje kapsamında 2022 Kasım ayında başlanan ve 5+1 yıllık planlanan yüzey araştırması, İnebolu ilçesindeki köyleri ziyaret ederek muhtarlar ve yerel sakinlerle görüşmeler yaparak devam ediyor. Ekip, milattan önce 1. binden milattan sonra 10. yüzyıla kadar uzanan döneme ait arkeolojik ve kültürel varlıkları belgelemek için çalışmalarını sürdürüyor.

A W237398 06

Bugüne kadar yapılan araştırmalar sonucunda, İnebolu’da milattan önce 2 bin 300 yıl öncesine tarihlenebilecek seramik parçaları ve kırık çanak çömlek bulguları keşfedildi. Ayrıca nekropol olarak tescil edilen arkeolojik sit alanları da bulunan araştırma ekibi, bulgularını içeren bir kitap yayınlamayı hedefliyor ve bölgenin kültürel tarihine ışık tutmayı amaçlıyor.

Dr. Kızılarslanoğlu, İnebolu, Bozkurt ve Abana ilçelerinde yürütülen araştırmaların bölgenin yerleşim tarihine dair önemli veriler sağladığını ve bu verilerin turizme katkı sağlaması gerektiğini vurguladı. İlerleyen sezonlarda Bozkurt ve Abana ilçelerinde de benzer çalışmalar yapılması planlanıyor.

Diyarbakır'da Festival Coşkusu: Ciğer ve Kadayıf Satışları Rekor Kırıyor! Diyarbakır'da Festival Coşkusu: Ciğer ve Kadayıf Satışları Rekor Kırıyor!

Araştırma ekibi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kastamonu Valiliği, İnebolu Kaymakamlığı, İnebolu Belediyesi ve yerel halkın desteğiyle çalışmalarını sürdürmektedir.

A W237398 10

Kaynak: İhlas Haber Ajansı