Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Çetmi köyünde, kullanılmayan atıl eşyaların değerlendirildiği ve kadınların becerilerini geliştirdiği bir kurs faaliyete geçti. 2021 yılında Taşköprü Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çetmi Köyü Muhtarlığı iş birliğiyle kullanılmayan okul binası, köy yaşam merkezi haline getirildi. Bu merkezde açılan kurslar, bölgedeki kadınlar tarafından yoğun ilgi gördü. Kursa katılan 30’dan fazla kadın, evlerinde kullanmadıkları eski malzemeleri sanat eserlerine dönüştürüyor. Üretilen ürünler arasında çanta, önlük ve çeşitli süs eşyaları yer alıyor ve bu ürünler internet üzerinden satışa sunularak kadınların ev ekonomisine katkı sağlanıyor.

Kadınlar, Çetmi Köyünde Eski Eşyaları Çeyiz Ürününe Çeviriyor (4)

Taşköprü İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Şirin, “Kapalı olan köy okulumuzu yaşam merkezine dönüştürdük. Kadınlarımız, uzun yıllardır atıl durumda olan eşyaları geri dönüşüm ve ileri dönüşüm teknikleriyle yeniden tasarlayıp değerlendiriyor. Bu sayede hem çevre korumasına katkı sağlanıyor hem de kadınlarımızın sosyal ve ekonomik güçlenmesi destekleniyor” dedi. Şirin, ayrıca iklim değişikliği ve doğal kaynakların sınırlı olması gibi nedenlerle atıkların yeniden kullanılması çalışmalarının önemine dikkat çekti.

Kadınlar, Çetmi Köyünde Eski Eşyaları Çeyiz Ürününe Çeviriyor (1)

Kurs öğretmeni Semra Özkan, “El işi yapmak bana çok iyi geliyor. Burada eski masa örtüleri, kanepeler ve gelinlik gibi değerli eşyalarımızı farklı ürünlere dönüştürüyoruz. Örneğin, bir gelinliğin pullarından çanta yaptık. Bu hem ekonomik hem de manevi anlamda çok değerli” diye konuştu. Usta öğretici Hanife Kaplan ise kursa çevre köylerden de talep olduğunu belirterek, “Burada kadınlar hem yeni beceriler kazanıyor hem de sosyal olarak gelişiyorlar. İki sınıf halinde eğitim veriyoruz ve katılım oldukça yüksek” dedi.

Savcı Oğuz Yılmaz’dan Safranbolu Kaymakamı Hayrettin Baskın’a Ziyaret
Savcı Oğuz Yılmaz’dan Safranbolu Kaymakamı Hayrettin Baskın’a Ziyaret
İçeriği Görüntüle

Kadınlar, Çetmi Köyünde Eski Eşyaları Çeyiz Ürününe Çeviriyor (3)

Kursiyerlerden Hatice Kurtuluş, “Buraya gelmek için sabırsızlanıyoruz. Burada samimi bir ortam var ve ürettiğimiz ürünlerle gurur duyuyoruz” derken, 63 yaşındaki Melahat Yüksel ise gelinliğinden yaptığı çantayı örnek gösterdi. Yüksel, “45 yıllık gelinliğimi değerlendirdim, torunlarım için çeyiz hazırlıyorum. Bu kurs sayesinde hem sosyal hem ekonomik açıdan kazanç sağlıyoruz” ifadesini kullandı. Zehra Atasoy ise satışlardan elde ettiği gelirle mutlu olduğunu belirtti.

Kadınlar, Çetmi Köyünde Eski Eşyaları Çeyiz Ürününe Çeviriyor (2)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı